onsdag 22 augusti 2012

Månfågel av Ingelin Angerborn

Angerborn har skrivit många typer av böcker för mellanåldern och som alla blivit oerhört populära. På senare år så är dock de böcker som i alla fall hos oss blivit mest omtyckta de som har övernaturliga inslag. Jag tänker på Sorgfjäril, Rum 213, För alltid… och nu med störta sannolikhet Månfågel. Det är alltid en flicka i mellanåldern som är huvudperson, men här är det en aningens äldre tjej vi får träffa. 14-åriga Vendela känner sig ensammast i världen sedan hennes mamma gått bort och hennes bästa vän flyttat till England. I desperation skriver hon ett brev där hon formulerar sin längtan efter en vän. Någon som kan förstå. Brevet lägger hon under en sten nere vid sjön i närheten av där de bor och en dag kommer svaret. Det är dock något mycket märkligt med breven som plötsligt börjar komma. De är skrivna av en pojke men på ett gammeldags sätt. Och med riktigt bläck på papper. Dessutom är det något konstigt med frimärkena på breven hon får. Det ser ut som att det står att de bara kostat 10 öre. Men då skulle ju breven aldrig komma fram, eller hur? Vendela forsätter skriva till pojken och lägger alltid breven under stenen vid sjön, för den adress pojken sagt att han bor på verkar inte finnas…

Naturligtvis är det spännande och naturligtvis vill man veta vem pojken är och vad det är som har hänt honom. Och stämningen är perfekt. Den påminner väldigt mycket om känslan i framför allt Sorgfjäril. De här böckerna av Angerborg har ofta jämförts med Maria Gripe, med all rätt. Även om de aldrig når upp riktigt till samma nivå (men så är Gripes böcker skrivna för lite äldre ungdomar också) så är stämningen väldigt lik. Det där lugna, lite mystiska som kryper sig på.. Jag är verkligen inte ensam om att gilla det för alla hennes böcker har som sagt blivit givna succéer bland mina elever och den här kommer att slukas direkt den också. Eftersom Vendela i boken är 14 år så tror jag att elever upp i 7:an skulle kunna läsa och uppskatta, men främst är det mina tjejer i 5:an som kommer tycka om det här. Även om det funkar för lite yngre också.

4 kommentarer:

Lingonhjärta sa...

Nä men vad roligt att vi typ har läst samma författare i sommar, hehe. Great minds du vet :P

Du har fått en liten utmaning här men känn inget utmaningstvång: http://www.lingonhjarta.com/2012/08/utmaning-lingonhjartlig-fakta.html

Fru E sa...

Jag tycker jättemycket om Ingelin Angerborn! Min tjejer har träffat henne och hon är supertrevlig. Jag tänkte mig henne som en sagotant, men hon är en snygg 40-åring, typ.

...med näsan i en bok... sa...

Nu har jag lärt mig något nytt - kände inte till att det fanns en ålder som kallas för mellanålder.
Såg nu att Lingonhjärta skickade en utmaning till dig också, men här kommer en från mig med:)
http://mednasanienbok.blogspot.se/2012/08/utmaning-8-fakta-om-med-nasan-i-en-bok.html

Bokomaten sa...

Haha, vad kul Lingonhjärta. Har jag inte sett, men får kolla vad du skriver också då.=) Fru E, jag älskar också Angerborns böcker. Hon har en hemsida som är ganska bra också, som man kan hänvisa elever till som vill skriva om en författare ex. Där kan man se att hon är ung och frän.;) Nog så jag tänkte mig henne faktiskt också.=)

...med näsan i en bok: mellanålder kallades det faktiskt redan när jag val liten. Eller slukaråldern då, vilket man kanske oftare stötte på som läsare, men jo, det säger man nog lite varstans. Vad gulliga ni är som kommer med utmaningar!! Ska naturligtvis kolla in och se vad det är, som sagt varit lite ur loop i sommar.=)