tisdag 21 augusti 2012

Den magiska trädkojan: Dinosaurierna kommer av Mary Pope Osborne

Andra dagen i barnboksveckan kör vi en äventyrbok för de lite yngre åren. Det här är första delen i en ny äventyrsserie för barn i åldern, tja, 6-9 kanske? Väldigt lättläst med stor text och en del bilder.

Här får vi träffa Viktor, 8 år och hans lillasyster Hanna som är 7. Hanna är tjejen som springer först och tänker sen. Dessutom älskar hon att fantisera och hitta på magiska lekar. På väg hem från skolan en dag så går de förbi en trädkoja och mycket riktigt. Hanna far upp för repstegen till kojan innan Viktor hinner säga att de har bråttom hem. Väl uppe så ropar hon förtjust ner till Viktor att hela kojan är FULL av BÖCKER! Då kan inte ens Viktor stå emot så även han klättrar upp. Och när han böjd över en dinosauriebok säger högt att han önskar så att han hade fått se en levande dinosaurie så händer något mycket mystiskt. För när de tittar ut genom fönstret i kojan, vad får de se då om inte en livs levande dinosurie!

Viktor och Hanna har färdats bakåt i tiden, till en farlig plats full av dinosaurier! Otroligt spännande men också otäckt. Och hur ska de någonsin ta sig hem igen!?

Det här är faktiskt en riktigt rolig idé och jag har stött på den förr. Att skicka någon genom tid och rum för att berätta lite om tidsåldrarna. Jag misstänker att hanna och Viktor kommer att åka tillbaka i tiden till rätt många andra ställen i de följande böckerna. Här är det mer äventyr än något annat, men jag har också läst t ex Anders Liegnells böcker om Folke som också reser i tiden och då är det minst lika mycket för att man ska lära sig lite om tidsåldrarna. Oavsett är det en kul idé. Ska bli spännande att se vart Hanna och Viktor tar sig längre fram. Det är inte lika spännande som vissa sådana här äventyrsböcker, som ex Jo Salmsons böcker om Tam, tiggarpojken, men tillräckligt för att funka för de som precis börjat med kapitelböcker. Och gillar man dessutom dinosaurier så är ju det också ett plus.

Inga kommentarer: