måndag 20 augusti 2012

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg

Först ut i min skolstartsvecka blir en bok som jag vet att många andra bloggare också har läst i sommar.

Jag vet egentligen inte varför jag fick för mig att det här skulle vara en sådan där lite mystisk och läskig spökhistoria för mellanåldern. Kanske för att det är en skog i titeln och det brukar innebära älvor, spöken och annat läskigt. Att det finns något otäckt i skogen, det råder det ingen tvekan om, men det är ett ytterst mänskligt hot här och ingenting som har med några övernaturligheter att göra alls. Tonårstjejen Linda Palm försvinner spårlöst en dag från det lilla samhället där 12-åriga Hanna och hennes kompisar bor och ryktet går om att hon ska ha blivit både mördad och våldtagen. Polisen söker igenom hela skogen och flickorna tycker både att det är otäckt och aningens lite spännande också. Vad är det som kan ha hänt Linda? Och är det sant som killarna i skolan säger, att hon fick skylla sig själv som var en sådan slampa? Är det därför hon har försvunnit? Historien om Linda sliter isär Hanna och hennes båda kompisar Sabina Jonna. Sabina som vill hänga med äldre killar, sola topless och är inte så lite taskig mot både Hanna och Jonna, men i enskildhet försöker få Hanna med sig som kompis. Och Jonna som fortfarande gillar att leka lekar. Hanna slits mellan sina båda kompisar. Samtidigt som hon är jätterädd för ett par killar i skolan som hållit fast och tafsat på henne och som Sabina nu verkar vilja vara med hela tiden!

Oron sprider sig i samhället och Hanna står på gränsen mellan att bli vuxen och att fortfarande vara barn. Det är heller inte lätt att stå för vad man tycker när man vet att man kan bli ensam och utfryst och även faktiskt råka illa ut. Det kan vara ganska hårt att vara barn ibland.

Ja, det här var en helt annan bok än jag trodde att det skulle vara, men kanske ändå faktiskt bättre. En thriller och en coming of age-bok för barn. Skulle tro att den tilltalar just den ålder som flickorna i boken är i, runt 12 och kanske något år yngre. Men det är en ganska otäck berättelse. Inte bara för handlingen utan för känslan av att det hela tiden vilat något hotfullt över byn där de bor. Att de är så utsatta och oskyddade.

Moa Eriksson Sandberg har även skrivit tonårsromanen ”Söta pojkar är bara på låtsas”.

7 kommentarer:

Pomegranate sa...

Linda Palm...våldtagen och mördad i skogen...kan det vara en blinkning till Twin Peaks?

Bokomaten sa...

Tveklöst, det tror jag verkligen! Ett litet samhälle nära skogen? Kan inte tänka mig att MES inte haft det i åtanke. Åhhh, vad sugen jag blev på att se om alla avsnitt nu också!!

mimmimarie sa...

Det var riktigt synd att du inte kunde vara med igår, men huvudsaken är ju att plånboken tillrätta.

Ylva sa...

Vad trist att du inte kom till Växjö, men kanske vi ses nästa år.

Jag tyckte mycket om boken och tänkte först också att den skulle vara mystisk på grund av titeln.

Lingonhjärta sa...

Aha! En spokis had edu forvantat dig. Ja da forstar jag att du blev lite forvanad:) Men visst ar den bra. Gillade den sa otroligt mycket!

Bokomaten sa...

Lingonhjärta: Förstod det på sin rec. Gillade den också, men hade som sagt trott att den skulle vara mer.. ja, mystisk, som Ylva så bra formulerar det.=)

Och Ylva och Mimmiemarie, ja, huvudsaken var ju att det löste sig med plånboken, men ändå lite synd. Vi får ses nästa år istället. Om inte förr förstås.:)

Eli sa...

Jag blev nyfiken på den här efter Lingonhjärtas rec. men nu är det fastställt: Den åker upp på vill läsa-listan!