måndag 18 juni 2012

Affektion av Martin Jern


I höstas kom Martin Jern med sin andra bok efter “Så värt”. Affektion utspelar sig även den i Skåne, delvis utanför Helsingborg i Ramlösa, Råå mm och även el del i Malmö, Göteborg och Stockholm. Det är en hård verklighet som jag delvis känner igen från vänners berättelser från hur det var när de var små och bodde i små hålor på landet. För bokens huvudpersoner tar det dock en oerhört tragisk och förfärlig vändning som är svår att relatera till men som säkerligen finns den också. På en fest i 6:an händer något fruktansvärt som för alltid kommer att förändra Ali och Kates liv. När en tjej under en lek hånglar med killen som Kate är kär i bestämmer de sig för att hämnas och sedan försvinner tjejen. Vart har hon tagit vägen? Är det de två tjejerna som är ansvariga? Flera veckor senare hittas hon död i frysen hemma hos tjejen som hade festen. Hon har helt enkelt frusit till döds. Flickorna kallas till förhör, men släpps utan åtal eller dom. Resten av skolan låter dem dock inte komma undan så lätt. De blir totalt utfrysa av såväl elever som lärare och inte ens Kates mamma vill höra ad hon har att säga. ”Jag vill inte veta” säger hon, ”prata aldrig om det med någon, förstått!?”

Det är början till en historia full av droger, alkohol och våldsamt sex. De gör allt för att bli populära och lyckas verkligen. Men det går inte att bygga ett liv på droger och sex och historien berättas av den 16-åriga Kate som flackar Sverige runt efter killar som ska ge henne någon form av kick. Göra att hon känner någonting, vad som helst.

Det är otäckt, våldsamt och fruktansvärt självdestruktivt. Dessutom berättas historien med en sorts apati som gör det svårt att bry sig om de man läser om. De vill inte riktigt släppa en innanför skalet och känns då inte helt äkta. Samtidigt är det en fascinerande historia om än inte alltid helt trovärdig. Att ingen skulle gripa in, socialen t ex, tycker jag ändå verkar otroligt, men många trillar ju mellan stolarna, det vet man ju. Hur de får ihop pengar att byta stil hela tiden känns också lite märkligt, men om man inte har problem med droger så är väl snatteri kanske inte något problem.

Hur som helst, det är inte en klockren historia, men en historia som man verkligen sticker ut och det räcker kanske. En hård och tuff vardag som det inte skrivs om och ett brott som är svårt att förstå.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du har inte skrivit om "Så värt" också?

Bokomaten sa...

Nope, för den har jag tyvärr itne läst.:)

Carro sa...

Den verkar spännande! Tack för boktipset!