måndag 7 maj 2012

Vilken superkraft skulle du vilja ha?

Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman

Jag kanske skulle läst den här som bok istället för ljudbok för nu märkte jag att jag vandrade iväg emellanåt i tanken, trots att den är så kort. Stilen känns igen från Kaufmans bok ”The tiny wife”. Skruvad, konstig, annorlunda. Sagor hämtade ur vår värld. Vi lär känna Tom och Perfektionisten. Tom har själv inga superkrafter men alla i Toms och Perfektionistens bekantskapskrets har någon form av förhöjd förmåga. Deras vänner är inte superhjältar med egenskaper vi kanske traditionellt förknippar med superhjältar. Inga Green Lantern, Wolverines eller Supermän. Istället heter de sådant som Örat, Klockan och Frottémannen. Tom är osynlig för Perfektionisten eftersom Hypno, som är kär i henne, hypnotiserade henne på parets bröllopsdag.

Perfektionisten känner sig ledsen och övergiven men vad hon inte vet är att Tom visst är där, hela tiden, och förtvivlat försöker få henne att se honom.

Ja, det är så konstigt så man undrar vad Kaufman tagit egentligen! Underbart, knäppt och man har skrattet i halsen hela tiden. Det är nämligen inte haha-roligt man kan inte låta bli att rynka pannan och förvånat undra vad 17 det här är egentligen och liksom småskratta av förvånad chock, i brist på bättre ord. Jag skulle nog rekommendera att man läser texten själv dock, inte för att Morgan Alling är dålig alls, men eftersom det är så knepigt kan man ibland behöva läsa vissa rader en gång till bara för att de är så knepiga och kul och man hela tiden tänker: Va? Vad SA han egentligen? Med ett förvånad småskratt. Dessutom märker jag som sagt att jag börjar vandra i tanken emellanåt och det har man inte riktigt råd med i denna väldigt korta berättelse. Den är inte tjock och är släppt i pocket direkt så passar perfekt för en pendeltur.

Jag börjar också fundera lite... om man kunde få en superkraft, vad skulle det vara då? Om man skulle ha en förstärkt egenskap så skulle jag nog vilja ha fotografiskt minne. Som riktig superkraft skulle jag vilja ha makt över tiden, tror jag. Tänk att kunna åka i tid och rum, förlänga semestern och ge en själv lite extra tid inför tentor och deadlines. Tänk att kunna utöka ens lästid! Vad skulle ni vilja ha?

3 kommentarer:

Anakin sa...

Förstärkt förmåga: alltid få bartenderns/kyparens uppmärksamhet i en överfull restaurang/bar (utan att behöva visa brösten!).

Superkraft: Förflytta mig i rummet! Kunna vara på jobbet på nolltid, semestra var man vill och kunna teleportera sig två meter bort om man har fisit. Perfekt!

bokomaten sa...

Hahahah, vad jag är glad att jag klänner dig.=) Kunna vara på jobbet på nolltid (eller hemma!) hade varit en himla praktisk superkraft ibland. Semestra var som helst när som helst också.. Eller bara plötsligt hänga över axeln på den där eleven som sitter och river ut sidor ur en biblabok..

Anonym sa...

Min vän tog nyligen sitt liv. Därför skulle jag vilja ha superkraften att resa tillbaka i tiden för att stoppa honom. Han var en väldigt god vän och jag vet inte hur jag ska leva vidare utan honom...