tisdag 29 maj 2012

På ett internat i Australien

Jellico Road av Melina Marchetta

Det finns hajpade böcker också finns det Jellico Road, som framför allt Johanna Lindbäck på bokhora verkar ha tagit på sig själv att marknadsföra som en one-woman-pr-maskin! Jag har varit nyfiken på den här länge pga all lovprisning så när förlaget X-Publishing nu gav ut den på svenska och frågade om jag ville ha ett recex så hoppade jag naturligtvis på erbjudandet med stor entusiasm!

Först lite om handlingen i korthet. Taylor Markham bor på internatskola i den lilla byn Jellico i Australien. I sina drömmar pratar hon med en pojke som sitter i ett träd och vi förstår snabbt att hennes pappa är död eller försvunnen och hennes mamma övergav henne i en 7/11-butik för flera år sedan då en av de anställda på skolan, Hannah, tog sig an henne. Anställd och anställd förresten. Hon bor på området och hjälper till, helt gratis, samtidigt som hon skriver på sitt livsverk. En bok om 5 ungdomar som ödet förde samman för 20 år sedan och som på något sätt är kopplade till skolan och de levande idag.

Två parallella historier spelas upp med två generationer Jellico-ungdomar. Till en börjar förstår man inte hur de hänger ihop eller ens vilka de där ungdomarna var och man får egentligen läsa hela boken till slut för att få ihop ett helt sammanhang. Istället för att berätta en historia från början till slut så får vi små bitar här och där hela tiden innan slutligen helheten framträder. Det är ett intressant grepp och när boken väl är slut så älskar jag historien, det gör jag verkligen. Men om jag ska säga något tråkigt så är det att jag tyvärr tror att många, många ungdomar kommer att ge upp långt innan dess då de helt enkelt inte orkar hänga med när de inte fattar. Framför allt inte i början som jag tycker är onödigt krånglig då Taylor pratar med pojken i trädet. Historien i sig sedan är enklare att följa med i, men kräver trots det ändå sin läsare.

Det gör den också lite svår att beskriva, men om jag säger så här: Hemligheter i det förflutna, internat, rivalitet och sårig ungdomskärlek så tror jag att man sammanfattar det rätt bra. Ord jag brukar gilla i samband med böcker. Ändå tycker jag som sagt att den är lite onödigt snårigt skriven för många som skulle älska historien kommer inte orka läsa den! Nu tänker jag i och för sig ungdomar i yngre tonåren. De som tar sig igenom hela hoppas jag dock kommer att tycka lika mycket om karaktärerna som jag!

Vad tycker ni om omslaget förresten? X-publishing hade en omröstning på sin hemsida då de inte kunde bestämma sig för vilket omslag de skulle välja. Det jag röstade på vann så jag är nöjd. Tycker det är apsnyggt!

4 kommentarer:

Stockholmsflickan sa...

Jag håller med, omslaget är så himla fint! :)

Eli sa...

Gillar också omslaget :)

Lingonhjärta sa...

Åh så bra den är den här boken. Men håller med om att den är helt galet trög i början vilket är väldigt synd. Jag fattade ingenting de första 50 sidorna sisådär. Översättningen är också riktigt bra. Och så omslaget förstås :)

Bokomaten sa...

Ja, jag håller med om att översättningen var riktigt bra, faktiskt. Något enstata korrfel med ord som fattades och så men det är det ju alltid. Vad jag har läst mera nu så verkar folk dock vara rörande överens om att den är superfin, men med trög början. Vissa ser poängen med det. Var det Eli som skrev att inledningen är lika förvirrande som Taylor känner sig?