onsdag 30 maj 2012

Italienska förklaringar

Italien av Thomas Lappalainen

För några veckor sedan hade Babel Italien-special och en av gästerna i studien som fick uttala sig om Italien idag var just Thomas Lappalainen. Jag kom på att jag hade den här boken stående oläst i hyllan sedan ett tag och tog det som en ursäkt för att äntligen läsa den! Både hyllvärmare och Italienlitteratur i ett! Win Win! Och Italien är hett just nu! Inte bara är vi ett gäng bloggare som läser italienskt den här månaden, men tre fredagar nu i maj så har radioprogrammet Stil i P1 haft Italienspecial. Även där var Lappalainen med i ett program som expert faktiskt. Han är i ropet helt enkelt.

Italien är en mycket ambitiös essäsamling där Lappalainen har valt ett antal områden som han anser har varit med och format det Italien vi ser idag. Han beskriver landets historia, de olika delarna och enandet för 150 år sedan. Stor del ägnas åt språket, som fört på 60-talet började bli så pass vanligt att fler än hälften av Italienarna faktiskt kunde prata det. Det är galet att tänka att ett språk som vi ser som självklart idag faktiskt inte alls var självklart för hälften av landets invånare för bara 50 år sedan.

Bilden av ett oerhört splittrat land träder fram och plötsligt blir det t ex inte alls svårt att förstå fascismens framfart i Italien, samtidigt som jag tycker att den blir ännu mer svårbegriplig. Fascismen lyckades faktiskt ena Italien på ett sätt som det ingen riktigt lyckats med tidigare.

Det är verkligen en oerhört intressant bok det här och man får förklaringar till mycket som man kanske inte tänker på när man läser annan litteratur. Det enda jag kan säga är att det absolut inte är en bok man ska läsa på pendelbussen för den kräver faktiskt att man koncentrerar sig en hel del. Det är inte lätt att hänga med i de politiska svängarna alltid och att dessutom försöka göra det med an massa folk runt omkring en som pratar och gör ljud är nästan omöjligt. Jag har missat stora delar av den här boken är jag rädd på det sättet, kommer knappt ihåg vissa kapitel alls. Å andra sidan läser jag gärna om den, eller delar av den, någon gång. Och det är väl ett gott betyg?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ett nyttigt boktips för den obotlige besserwissern! Det högg till direkt :)

Den här hade jag inte självmant letat efter.

+1 för Bokomaten! *nickar bekräftande*


Hm… är det dåligt om man känner att man börjar bokomatknarka? :|

Bokomaten sa...

Hahaha, är du mina hemligt anställda PR-konsult, eller? Knarka på du!=)

MrRochester sa...

Haha, eh, bara EN av de många bokmutbara som du har på lönelistan!

Knarkar nu hem Florens fyra årstider & Lappalainens Italien från Adlibris!

Önskar dock att det fanns en liknande bok som Zannoners fast om Venedig. Klyscha, tänker du kanske, det har skrivits åtskilliga hyllmeter av stora, tunga, poetiska namn – m e n, en mer jordnära bok som tar en med längs de vindlande labyrintgränderna, tar en med bakom palazzomurarna... Lite skönreselitterärt, som du skrev!

//f.d. "Anonym", numera under pseudonym :)

Bokomaten sa...

Åh, men det FINNS DET JU! Laurella & Wallin har gett ut en bok om Venedig i samma serie! Venedig är en fisk av Tiziano Scarpa! Dock ej läst den så vet ej hur vardagsnära den är.. Men kolla in den om du ser den i en bokhandel! http://www.laurellawallin.se/index.php?option=com_content&view=article&id=25:venedigboken-presentation&catid=1:reselitteratur&Itemid=2

MrRochester sa...

*drar efter andan*
NEJ! [med vilket jag självfallet menar: JA! -du är en ängel!] L&W hade ett nedladdningsbart smakprov – & det hotade att vara exakt vad jag har letat efter för arbetet.

La Serenissima, nära inpå & med själen blottad… Har promt bestämt att hon skall komma över på té, lättare fika och mycket tafsande om 2-5 vardagar.