torsdag 17 maj 2012

En samlare lättar sitt hjärta..

Inne hos Helena på Dark Places läst jag häromdagen om en Maria Lang-deckare jag inte har hemma. Jag brukar hålla utkik efter Maria Lang när jag är runt på loppisar eller i antikvariat för att så sakteliga bygga ut samlingen. Det fick mig att tänka på vilka andra författare jag brukar leta efter på sådana ställen och kände att ett inlägg låg och pockade på att bli skrivet. Vilka författare brukar ni hålla lite extra utkik efter om ni tar en sväng in om Myrorna någon gång eller hamnar på någon sommarloppis på semestern?

Förutom Maria Lang brukar jag alltid gå till hylla ”C” och slänga en kik efter billiga Agatha Christie-deckare. Har en alldeles för liten samling där hemma faktiskt men det är böcker som ofta går att hitta för en femma så brukar passa på att köpa på mig vi de tillfällena istället för att bara beställa annars. Om det inte är ett exceptionellt snyggt omslag förstås… Det får ta sin lilla tid helt enkelt.

En annan författare som jag alltid spanar eftersom som alltför sällan dyker upp är Craig Rice som skrev omåttligt roliga och underhållande komiska deckare på 40-talet. De är dock ganska bortglömda idag och är svåra att hitta. Desto större lycka om det skulle dyka upp någon..

Dorothy L Sayers brukar jag också ha ett vaket öga för men det är inte alltid böckerna följer med hem dock. Där rycker det inte lika mycket i samlartarmen, men jag brukar ändå alltid överväga dem och ibland får de följa med hem.

Jag brukar just nu hålla utkik efter Kate Mortons ”Dimmornas lek” men det kan jag inte påstå är att samla då det endast är en bok. Brukar hålla lite utkik dock.. Numera brukar jag kolla om det finns någon Carol Goodman också, men det händer sällan och snart kommer jag ändå att ha köpt hem dem från någon nätbokhandel.

Nej roligast är att hålla utkik efter författare som kanske gett ut en del och som är svåra att få tag i annars. Som Maria Lang, t ex. Vilka författare håller ni utkik efter? Gammalt eller nytt? Serier el kanske någon speciell bok?

3 kommentarer:

Clara sa...

Jag letar alltid efter Ray Bradbury med ljus och fackla, hittills har jag hittat 8 men hoppas de blir tvåsiffriga till antalet i år. Men det får också ta den tid det tar.

Annars har jag ingen specifik författare direkt, mest scanna av barnboksavdelningarna efter guldkorn och se om det finns någon härlig gammal SF.

Nathlie T sa...

Ett par titlar av Maurice Leblanc som jag inte har. Chansen att jag skulle hitta en är dock ungefär som att hitta en diamant på Myrorna.

Bokomaten sa...

Ja, har sett på sin blogg, Clara, att du fyndat en del sci-fi.=) Roligt att höra om andras eftersökta guldklimpar.

Och Nathalie, visst är det så, man håller utkik och letar, men förväntar sig egentligen inte att hitta det där man är ute efter.. Skulle man göra det dock så skulle man förmodligen bli så chockad och förvånad att man knappt trodde på det. Maurice Leblanc måste vara otroligt svårt att hitta också. Finns ju knappt på biblioteken. Men visst är det charmigt med de där gamlagamla deckarna?=)