torsdag 31 maj 2012

En Florentinsk reseskildring


Laurella & Wallin förlag specialiserar sig på skön reselitteratur. Dvs inte rena reseguider utan skönlitteratur som passar att läsa under eller inför resan. Hittills har de gett ut 4 stycken små böcker om olika Italienska städer och jag fick läsa den här, Florens fyra årstider av författaren Paola Zannoner. Zannoner är barnboksförfattare och har även arbetat som bibliotekarie men jag tror inte att något annat hon har skrivit har blivit översatt till svenska?

Zannoner har bott i eller strax utanför Florens sedan barnsben och känner staden utan och innan. Hon har sett den förändras och det är både hennes minnen, hennes intryck av staden idag och en hel del utläggningar om konst, historia och folk som vi får ta del av här. Årstid för årstid cyklar hon igenom staden och jag tror faktiskt att den skulle vara ypperlig att använda sig av just för cykelutflykter. Väl en årstid och utgår från samma ställe som Zannoner, cykla på och titta på de byggnader och platser hon beskriver under sina turer, läs om dess historia. Om människorna som bygg, bott och arbetat där. Om Zannoners egna minnen från när hon var ung och spelade teater eller platsen där hennes man friade.

Zannoner berättar så otroligt levande, kanske just för att hon beskriver sina egna kvarter och helt enkelt bara ger oss illustrerade vägbeskrivningar. Om man aldrig varit i Florens tror jag dock det kan bli ganska förvirrande med alla gatunamn och namn på byggnader. Om man befinner sig i Florens, eller som jag varit där flera gånger tidigare, så hjälper det där ”namedroppandet” däremot till för att man ska få en känsla för precis var hon svänger av med cykel, utsikten hon ser osv. Under sommaravsnittet beskriver hon platserna så kärleksfullt att det kniper till i magen av längtan. Det här är litteratur som inte bara förbereder en inför sin stundande resa utan även får en att längta dit, mer än någonsin förr.

Över huvud taget tycker jag att det är en genialisk idé att ge ut skön reselitteratur. Laurella & Wallin har förutom denna bok gett ut böcker om Neapel (kommer i höst), Palermo och även Venedig och Rom som är städer jag också varit i. Alla av olika författare men som berör och presenterar resmålet på ett eget sätt. Hade jag haft en bokhandel så hade jag försökt sälja in ”paket” med reseguider och en av dessa böcker i kit så att man ska komma i stämning inför sin resa. Även om jag tror att just den här boken funkar bäst på plats just pga alla namn. Men jag känner igen mig, och längtar ännu mer tillbaka.

Som bonus får man på slutet dessutom ett recept på en av stadens mest typiska rätter, Ribollitan. Bönsoppa med bröd i. Nu verkar det dyka upp recept på Ribollita överallt, men för några år sedan var det inte så lätt att hitta faktiskt. Jag har inte testat just det här receptet, men jag tycker annars att detta ju är ytterligare ett superbra sätt att komma i stämning innan en resa. Att testlaga lite mat hemma först! Så stort plus för det L&W!

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Men så inspirerande den boken låter! Och så väl du beskriver den! Jag vill läsa den och jag vill resa till Florens. Tack för tipset!

Bokomaten sa...

Ja, för DIG är det här nog en jättebra idé! Du som tänkte läsa in dig lite innan, osv! Och gör det! Åk! Nu!:)