tisdag 24 april 2012

Utan djur så dör jag av Siri Spont

Åh, men åååååh! Tänk om den här boken hade funnits när jag var 11 år! Den handlar om Tilda som bor på landet med sina föräldrar och sin storasyster och alla sina många djur. Hon har en egen häst som heter Holly och en hel läskig massa kaniner, fiskar, en hund (fast det är familjens) och zebrafinkar. Bäst tycker Tilda dock om sin kanin Muffin. Tilda och hennes bästis Thea skaffade sina kaniner samtidigt och eftersom Theas kanin är en tjej så lät de kaninerna para sig och efter ett antal kullar så har de så många kaniner att deras föräldrar förbjudit dem att skaffa fler.. Men det går ju inte att hindra kaninerna om de verkligen vill, det fattar ju vem som helst. Det vore ju taskigt.

Thea har börjat hänga allt mer med coola Elin i skolan och Tilda känner sig utanför. Som tur är finns Stella som också går i deras klass och som också har massor med djur, men det är inte så lätt det där med olika kompisar. Speciellt inte när ens bästis vill vara med en tjej som hela tiden är taskig och säger elaka saker om en.

Visst är det flamsigt emellanåt, men vad gör det? Serieillustrationerna av Jonna Björnstjärna mellan varje kapitel är precis hur kul som helst och jag kan inte låta bli att skratta när jag läser. Det enda jag har lite svårt för är att Tilda faktiskt inte verkar tycka så himla mycket om sina djur, fast hon säger det. Istället verkar det handla om att få fler djur hela tiden. Hon klagar på familjens hund som är gammal och trött och bara liiite hennes ju. Istället vill hon ha flera kaniner fast hon inte tar så bra hand om de hon redan har.. men en bok full av djur och som sagt och bara illustrationerna gör boken värd att läsa!

Siri Spont är en pseudonym, för vem vet jag inte men det spelar kanske inte så stor roll. Någon som inte vill få böckerna förknippade med sin vuxenutgivning i alla fall. Utan djur så dör jag är första boken i en tilltänkt trilogi och nästa bok i serien kommer i maj.

Inga kommentarer: