tisdag 24 april 2012

Ett hus utan speglar av Mårten Sandén

Är det bara jag eller har det kommit ganska lite böcker för mellanåldern den här våren? Tur då att det som kommer är så HÄR BRA!


Ute på landet bor den över 100 år gamla Henrietta som ligger för döden. Runt henne har hennes barn och barnbarn samlats och alla har de sina egna problem. Thomasine och hennes pappa är de enda som går upp och sitter med tant Henrietta, de andra väntar mest på att hon ska dö så att de kan göra sig av med den jättelika herrgården och tjäna storkovan.


11-åriga Thomasine leker kurragömma med sina kusiner i det stora huset för att fördriva tiden medan de bor där under sommaren. Snart börjar dock något mystiskt hända. Den annars så tystlåtna lilla flickan Signe börjar prata och bli allt livligare och Signe tar med sig Thomasine in i ett litet rum på ovanvåningen, fullt av speglar! Rummet visar sig vara porten till en annan värld. Det är samma hus men är annorlunda möblerat och där träffar de den främmande flickan Hetty som på olika sätt påverkar dem alla som kommer till hennes värld.


Ja, men visst låter det bra? Lite Angerborn, lite Narnia/Gripe, lite spöken, mystik och alldeles precis lagom! Vill ge den till alla mina 11-åriga elever som gillar när det är lite så där smygande stämning. Inte för läskigt men väldigt spännande! Heja Sandén för att ha skrivit en av den här vårens mesta höjdarböcker!

Inga kommentarer: