onsdag 25 april 2012

En halvdan viking..

Hövdingens bägare –Första boken om Halvdan Viking av Martin Widmark

Martin Widmark har ridit ett segertåg genom Sverige de senaste åren, det kan knappast någon ha missat. Böckerna om LasseMajas detektivbyrå och Nelly Rapp toppar alla listor, år efter år och dessutom har han skrivit böcker för både ungdomar och mellanåldern också. Den här nya serien om den lille vikingen Halvdan riktar sig till ungefär samma ålder som läser LasseMajas detektivbyrå, eller kanske något äldre. De innehåller lite mer text och är lite svårare men spännande och med enkel handling. Den här gången har Widmark gett sig in på en historisk arena. ”Röde Orm för barn”, så beskriver förlaget serien. Widmark har hämtat inspiration hos Frans G Bengtsson fast barnanpassat historierna något…

I den här första boken så lär vi känna Halvdan som bor i den lilla Vikingabyn Östbyn. Alla i Östbyn tror på asagudarna, Tor, Oden och Freja. Västbyn däremot, de är Kristna, och en dag kommer ett bud från Västbyn till Östbyn. En munk lämnar över en inbjudan till hövding Ragnar och bjuder in honom och hans familj till festligheter i Västbyn. Något är lurt, det står klart, men Ragnar och hans fru tackar ändå ja och de tar Halvdan med sig eftersom han är bra på att skalda och kan underhålla hövdingaparet. Väl i västbyn så utmanar Kung Alarik hövding Ragnar på ett antal tävlingar. Halvdan förstår att Alarik tänker fuska för att visa sig bättre än Ragnar och vinna hans fina glasbägare. Nu är det upp till Halvdan att hjälpa sin hövding från att bli av med bägaren och helt tappa ansiktet.

Enkelt text och väldigt enkel handling men samtidigt förlagt till en tid som osar av äventyr och spänning. Jag tror att de där som brukar gilla fantasy annars, Jo Salmsons böcker om Tam t ex, kan tänkas gilla det här. Samtidigt har jag märkt att det börjar komma elever och fråga efter böcker om historia och där finns faktiskt inte jättemycket och där tror jag att Halvdan kan täcka upp ett behov. Nå, det återstår att se, men det är en bra historia det här och allt Widmark rör vid brukar ju bli guld så jag skulle tro att även den här boken kommer att hitta sina läsare.

Inga kommentarer: