torsdag 15 mars 2012

Förvandlad av Mårten Melin

Jag vågar mig på en gissning när jag säger att det här är en bok som skulle vara perfekt för den blivande bokbloggaren eller som present från en bokbloggare till kanske en yngre kusin eller familjemedlem. Mårten Melin har nämligen skrivit en riktigt spännande rysare för barn i mellanåldern, som handlar om en kille som blir förvandlad till ett djur som ligger väldigt många bokbloggare varmt om hjärtat.

Måns vaknar en morgon och märker att hans familj är upprörd. De tittar konstigt på honom och vill inte prata och umgås som de brukar på morgonen. Själv märker han bara att han är oerhört trött och gissar att han måste ha gått i sömnen. Mamma berättar nervöst att han ska få börja i en ny skola. Nu på direkten faktiskt. Det är ett internat så det är bara att sätta sig och packa på direkten.

Måns fattar ingenting men trivs ändå inte särskilt bra i skolan så han har inget emot att byta. Och internat kanske kan vara kul. Men det visar sig naturligtvis vara ett mycket speciellt internat. De låser in vissa av eleverna på nätterna och han har galler för sina fönster och har konstiga ämnen på schemat som ”Fenomen” och ”Personlig utveckling”.

Ganska snart förstår Måns att det inte är för att han går i sömnen som han fått börja på skolan utan pga något helt annat. Alla de andra eleverna verkar vara där av speciella anledningar också. Och alla måste ha kors på sig om halsen.
Det är faktiskt både spännande, roligt och nördigt det här. Jag gillar´t men har några funderingar. Kommer det att komma en fortsättning tro? Boken är ny i år så jag har inte hört något än om någon eventuell fortsättning, men det är många spår som lämnas öppna när boken väl är slut. Visst, Måns har förstått vad han är och har hittat en kompis/tjej som hjälper honom att hantera sin speciella sida. Det är både lite romans på gång och kompisproblem på skolan. Lärarna har olika egenskaper och där har vi en sak som lämnas öppen. En av lärarna bugar enbart för Måns och Felicia, hans tjejkompis, men inte för de andra eleverna och han pratar så levande på historielektionerna att man nästan undrar om han varit med själv… Vem är han? Vad är hans speciella egenskap? Även om man kan ana så lämnas det lite för öppet i boken för min smak. Om det inte kommer en fortsättning förstås… Då är det bara bra att lämna vissa cliffhangers.

På det stora hela gillar jag det dock. Lättläst, lagom spännande och lite intriger. Perfekt till en 11-åring som gillar böcker med mycket mystik. Och jag tänker spontant att det skulle vara drömmen om man på något underbart sätt förvandlades till shape shifter…

3 kommentarer:

Camilla, Dagensbok.com sa...

Shape shifter skulle vara bra att vara så man kan tumla runt med katten på lika villkor.

Boktjuven sa...

Låter kul!

Bokomaten.. sa...

ja, tänk att få kunna leka med sina missar på samma sätt.=) Rekommenderar den verkligen och fick idag veta att den är nominerad till barnens romanpris också i Sveriges Radio!