tisdag 6 mars 2012

En spöklik italiensk trädgård i New England

The Ghost Orchid av Carol Goodman

Det råkade falla sig så att jag packade ner två böcker i bagaget som båda hade en speciell trädgård som centralt tema. The Ghost Orchid är en spökhistoria förlagd till ett stort hus i New England. Ett hus med tillhörande trädgård. Numera är huset en stiftelse dit författare, konstnärer och kompositörer kan komma för att koncentrera sig på sin kost utan att behöva tänka på pengar och vardagliga ting som att laga mat.

Stiftelsen instiftades av en änka för många år sedan som förlorat såväl man som flera barn i sjukdom. Vad det var som verkligen hände den där familjen däremot är höljt i glömska. Historien förtäljer att en ung kvinna som arbetade som medium kom till huset för att hjälpa kvinnan kontakta sina döda barn. Mediet, Corinth, håller en seans då en av deltagarna dör. Hur dog barnen? Och vem mördade egentligen mannen som deltog vid seansen? Och vilka andra hemligheter döljer sig i trädgårdens labyrinter och husets historia?

Nära nog hundra år senare kommer en ung författarinna, Ellis Brooks, till huset. Hon är där för att skriva en historisk roman om händelserna och tillsammans med de andra författare som också är där för att få inspiration så börjar de kommer den verkliga historien på spåren. Ellis visar sig nämligen också ha gåvor utöver det vanliga.

Åhhhh, vad bra det är. Låter kanske inte så på beskrivningen ovan men Goodman har verkligen fångat en stämning av en sorts lugn före stormen i den här boken. I denna stillsamma vackra miljö med träd, buskar, labyrinter och enorma salar vilar något ont på lur och man förstår ju hela tiden att det kommer att gå åt fanders det här. Jag är helsåld! Dessutom en enorm italiensk trädgård förlagd till New England!? What´s not to like!? Beställde genast fler Carol Goodman för det här är verkligen suveränt! Spännande och stämningsfullt, precis som det ska vara! Tack till Calliope för att jag fick överta ditt ex!

3 kommentarer:

Calliope sa...

Så roligt att du gillade!

Lingonhjärta sa...

Blir inte alls sugen på att läsa den här boken nu. Inte alls!

:D

Eli sa...

Åhh, jag blir också sugen! Måste läsa en Goodman snart :)