lördag 25 februari 2012

Vildmarken talar av Jean Craighead George

Den här boken handlar om indianflickan Billie Vind som bor i södra USA i Everglades vildmarker. Hennes stam tror på naturens gudar, att djuren kan tala och småfolket som retar seminolindianerna med sina små spratt. Billie tror på vetenskapen. Hon är fullt övertygad om att mänskligheten kommer att komma på en lösning för hur vi ska kunna lämna den planet vi bor på idag när miljöförstöringen blir alltför utbredd.
Stammens överhuvud beslutar att för att för att straffa Billie och lära henne att inte glömma att hon är indian och ett barn av naturen runt omkring henne så ska hon bege sig ut i vildmarken ensam och inte komma tillbaka innan hon förstått hur djuren talar och tror på ormguden straffar dåliga indianer.

Ute i vildmarken träffar Billie ett litet utterbarn. En enorm brand isolerar Billie från sin by och driver henne allt längre bort. Hon inser att uttern förlorat sin mamma och att det endast är de två överlevande kvar på långt, långt håll. Billie tvingas överleva i naturen och ta hand om sin nyfunna vän. De lär sig kommunicera med varandra och snart får de en ny medlem i familjen. En leopardbebis (fast det står panter i texten? Men är ju en jaguar/leopard på bilden?) som Billie känner stort ansvar för. Billie lär sig vad stammens överhuvud menat och att vi inte bara kan överge den jord som skapat oss utan att vi istället måste ta ansvar för den.

Hade det inte varit för den ursöta lilla uttern och leopard/panter-bebisen så hade jag nog somnat för det här är verkligen en helt sjukt tråkig bok. Dessutom är den poäng jag där uppe visar på, att vi måste ta hand om vår jord och lyssna på djur och natur, den är inte alls särskilt tydlig i boken utan i ärlighetens namn krystar jag fram det en smula. Om man gillar indianer och vildmarksskildringar så kanske det här är rätt bok dock. Jag har trots allt en del sådana elever, men de är rätt få. Jag läste den för att jag hoppades att en skulle kunna passa till vårt tema om Hållbar utveckling och miljöförstöring men det är i ärlighetens namn ett gränsfall. Det är mer vildmarksliv än miljötänkande.

Inga kommentarer: