måndag 20 februari 2012

Vid dödens sjö av Matt Whyman

1960 var Aralsjön (i nuvarande Uzbekistan och Kazakstan) världens 4:e största sjö men nu återstår bara knappt 20% av vattenmängden. Till ytan är den inte ens hälften så stor längre. På området där sjön tidigare bredde ut sig finns nu bara saltöken, kraftigt förorenad av giftiga bekämpningsmedel.

Här lever Alexi och hans lillebror Misha. De vuxna i samhället minns fortfarande tiden då sjön var stor och gav vatten och grödor till området och Alexis och Mishas pappa lever kvar i drömmen om att vattnet ska komma tillbaka. Många av invånarna i det lilla samhället har dött av olika sjukdomar och de som kan har gett sig av men det kostar pengar och är inte lätt. Alexi och Misha försörjer familjen genom att leta vrakdelar i öknen från nedfallna ryska raket och säljer på svarta marknaden. Det är ett farligt jobb. Förutom de radioaktiva gifter som finns i jorden finns även andra vrakjägare som inte drar sig för mord och misshandel för att få det de vill ha.

Misha har en hjärntumör men det finns ingen behandling att få där de bor. En läkare råder Alexi att försöka ta Misha till den gamla huvudstaden i Kazakstan där de bor och försöka vård där. För det behöver de pengar och Alexi hamnar i bråk med det farligaste gänget i stan i sin desperation efter fler vrakdelar att sälja. Tillslut lyckas de båda bröderna fly, dock utan sin far, på ett tåg till Moskva, utan pengar, utan mat. Misha blir allt sämre men det är inte något paradis som väntar dem när de kommer fram direkt heller.

Det här är en fruktansvärd bok om hur folket som bor runt det som en gång var Aralsjön har det. Farligt, fattigt och utsatt. De båda bröderna tvingas leva på gatan trots att Misha för länge sedan skulle blivit inlagd på sjukhus för behandling. Allt kostar dock pengar. Egentligen är det inte direkt en bok i min smak, det är lite för… kargt och macho, men jag tror att rätt många av våra killar på högstadiet kan tänkas gilla det här. Hårt, tufft och inte så mycket dialog. Och man får en inblick i en miljökatastrof som är enorm men som det kanske inte pratas så mycket om.

Inga kommentarer: