onsdag 15 februari 2012

Nefilim av Åsa Schwarz

När jag efterlyste böcker med klimattema på twitter rätt nyligen så fick jag bl a förslag på Åsa Schwarz deckare. Därefter urartade diskussionen i en följetong om e-böcker för det visade sig att den här boken, Nefilim, var smått omöjlig att köpa och ladda ner som e-bok från adlibris. Tillslut blev det pappersversion i alla fall. De verkar vara himla poppis de här böckerna faktiskt då båda hennes böcker om Nova var utlånade på biblan. Nu när jag har läst så förstår jag varför. Jag ställde mig i kö på bok nummer två, En död ängel, direkt!

Till en början ska jag dock säga att jag har insett att det är något med svenska deckare och jag som inte helt går ihop. Det tar ett tag innan jag kommer in i den här boken trots allt, språket är liksom i vägen. Jag kan inte sätta fingret på vad det där. Även jag vänjer mig dock och dras in i handlingen och tycker verkligen genuint om bokens huvudpersoner, Nova, 19 år och polisen amanda. Nova är miljöaktiv i Greenpeace och förlorade nyligen sin mamma i en bilolycka. Nova är övertygat om att det är något skumt med moderns död, men polisen som har hand om fallet avskriver det som självmord eller en tragisk olycka. Nu fyller hon sina dagar med att utföra uppdrag för Greenpeace. När hon bryter sig in hos Vattenfalls VD för att spraya ner hans väggarmed slagord så snubblar hon över och rätt in i ett fruktansvärt mord. Där in sängen ligger han, VD:n, och hans fru och hund. Arrangerade nästan som en tavla med tarmar, lemmar och blod, överallt.

Nova skickar ett anonymt mail till polisen och berättar om morden och det blir Amanda, polis i 40-årsåldern med en lös relation med rättsläkaren (vilken kliché, va? Men det funkar faktiskt.:) som får ta hand om fallet. Snart blir naturligtvis Nova misstänkt. I samma veva får Nova ärva sin mors förmögenhet. Förmögenhet är rätt ord. Över 50 miljoner kronor var Novas mamma Elisabeth god för och hälften går till Nova, den andra hälften till en mystisk organisation som kallas FON.

Jag gillart. Visst, här finns lite bitar man har läst förut. Amanda kräker sig igenom första halvan av boken så att vi verkligen ska förstå att hon är gravid, långt innan hon själv får veta det. Här finns också lite lösa trådar om Noaks ark och konspirationer och världsomspännande hemliga nätverk. Men här finns också ett lite övernaturligt inslag och en intrig som verkligen driver läsningen framåt. Plus att jag gillar både Nova och Amanda. Miljöhotet är reellt i den här boken, men inte på ett sensationsartat sätt. Greenpeacerepresentanterna resonerar sakligt och enkelt. Mer behöver de ju egentligen inte göra, de har ju rätt. Det är heller inga övermänniskor som är inblandade. El jo, på sätt och vis är det, men det men på ett helt annat sätt. De övertygade miljökämparna åker dock bil, använder sig av all möjlig elektronik och konsumerar även om de försöker tänka miljövänligt i sina val.

Den stora behållningen är dock just intrigen. Morden är kittlande makabra och det blir verkligen spännande.

Jag kanske inte har hittat en ny klockren favorit, men jag läser definitivt gärna mer om Nova!

Inga kommentarer: