fredag 24 februari 2012

Ligan av Thomas Dömstedt

Ligan är en relativt ny bok utgiven på Hegas förlag som specialiserar sig på lättläst litteratur för framförallt barn och ungdomar. Jag måste säga att de har hottat upp sig lite på senare år då jag tidigare tyckt att de haft en lite mossig framtoning. Som tonåring med läs- och skrivsvårigheter vill man inte nödvändigtvis sticka ut när resten av klassen lånar böcker och man själv kommer med värsta pedagogiska boken som SKRIKER ”jag är en specialbok för de som inte kan läsa”.

Den här ser dock lite roligare ut även om den fortfarande har Hegas speciella stil över sig. Den handlar om Tea, en tonåring som inte sticker ut alltför mycket. När en ny tjej börjar i klassen händer dock något. Den nya tjejen, Fanny, klär sig annorlunda och pratar jämnt om miljöförstöring och är vegetarian. Resten i klassen tycker att hon är konstig och hackar jämnt på henne, men Fanny bryr sig inte. Hon är övertygad om att hon har rätt. Och Tea börjar funderar på om hon inte egentigen håller med Fanny. Kanske inte om allt. Hon gillar ju sin nya moppe, men varför ska man egentligen ha skinnjacka när man lika gärna kan ha något annat? Och vi kan ju inte fortsätta med alla miljöutsläpp och förstöra miljön vi bor i. Fanny har startat en grupp som kallas ligan och hon undrar om Tea vill vara med. De ska utföra auktioner för att få mer uppmärksamhet men Tea är orolig att det ska vara olagliga saker. När en bil i centrum sprängs i luften går ryktet att det skulle vara Fanny och Tea som ligger bakom… Tea vet att hon inte har gjort något, men är hon lika säker på Fanny?

Ovanpå detta så har Dömstedt lagt någon sorts triangeldrama då killen Tea är kär i verkar intressera sig för Teas bästa kompis Jossan. Och sedan är det Fannys kille, eller vad han är. Som också går med i ligan. Tea verkar inte kunna låta bli att titta på honom också. Egentligen tycker jag hela kärlekshistorien är rätt onödig för historien håller ändå. Det blir faktiskt lite lagom spännande även om jag inte riktigt förstår vad Dömstedt vill ha sagt? Det reder upp sig lite på slutet men innan dess tycker jag faktiskt inte att någon framställs som särskilt sympatisk här. Fanny och aggressiv och ilsk, lärarna är lite småkorkade som inte bryr sig om miljön om det inte står i läroplanen och de övriga i Teas klass är bara otrevliga. Inte ens Tea själv verkar särskilt kul. Vem som ligger bakom sprängningarna och miljöfrågorna är dock intressanta och gör att boken håller. Skulle således ändå rekommendera den till mina tonåringar som inte vill ha för tjocka böcker som är lite spännande och handlar om kompisar.

Inga kommentarer: