måndag 6 februari 2012

Kärlekens historia av Nicole Krauss

Det här inlägget har legat nästanfärdig jättelänge utan att jag riktigt fått till att publicera det. En av de första böcker jag började läsa på vår bröllopsresa förra året, redan på planet till New York faktiskt, var Krauss "Kärlens historia". Jag ville gärna läsa något med New York-anknytning och när Krauss nu släppte en ny bok förra våren så kom jag att tänka på att den här stått oläst i bokhyllan rätt länge. Jag har egentligen inte varit särskilt sugen på att läsa den innan heller, inte förrän nu. Förmodligen var tiden inte rätt för den tidigare men ojoj om det var rätt tid nu. Jag kan inte komma på någonting med den här boken som jag inte älskar. Historien är egentligen ganska komplicerad. Många parallella spår vävs samman och det är många namn, tvära kast och jag är glad att jag hade en lång flygresa på mig att komma in i boken för annars misstänker jag att jag lätt kunde ha tappat tråden.

Dels handlar berättelsen om en bok, Kärlekens historia. En bok som skrevs av en ung man under andra världskriget och som fått betydelse både för honom, den flicka han skrev den till, deras bästa vän och hans familj och en man, en kvinna och deras dotter som blivit döpt efter en av personerna i boken. Framför allt är dock det här förstås en historia om kärlek. Leos kärlek till Alma under andra världskriget och fram till idag. Den unga Alma i dagens NY och hennes första trevande steg till att bli vuxen, och även hennes mamma som så sörjer Almas döda far och inte kan komma vidare.

Och kärleken, den där storslagna, slitstarka som naggast och stöts genom åren och som det skrivs spaltmeter om är också den som gör den här boken. Man rycks med fullständigt i den gamle Leos öde och språket flyter på fint. En riktigt bra översättning av Ulla Danielsson tror jag att det här är. Även om jag är van att läsa på engelska så tror jag att de många spåren hade kunnat göra den svårare att komma in i på originalspråk så jag är glad över mitt svenska exemplar. En riktigt bra bok att läsa på bröllopsresa också…

Tack Nicole Krauss, nu har jag ännu en bok att skriva upp på listan över favoriter.

1 kommentar:

a-lo (the book pond) sa...

Känns som det här redan blivit en modern klassiker. Är hon den nya Hustvedt eller helt sin egen? Har själv inte läst, men har på lista över NY-litteratur, fast Det stora huset kanske är mer åt det hållet?