torsdag 16 februari 2012

Bilderböcker om Hållbar utveckling och hotet mot miljön

Efter sista slurken –panta burken av Hanna Semersson och Jörgen Eivind Hansen

Vad? Bok om Leo, 5 år som slänger en läskburk på stranden. Då skriker en kille i närheten till och förklarar hur illa det är att slänga läskburkar och annat skräp i naturen. De bestämmer sig för att samla ihop allt skräp och panta det som går. Då och då ställs lite frågor till läsaren av typen ”Kan du se burken? Ser du något annat på bilden som inte borde vara där?” På slutet kommer även lite information till de vuxna!

Vem? Perfekt på förskolan, i förskoleklassen och kanske till och med till de i 1:an! Lite synd de berättar hur gammal Leo är för handlingen passar bra för flera åldrar!

Hjälp vår jord –en Charlie och Lola-bok av Lauren Child

Vad?
Lola bestämmer sig för att rensa i sitt rum och slänga en massa skräp. Charlie tycker hon ska återvinna det istället. Papper, burkar, plast. Allt ska de återvinna. De ser en tävling där man kan vinna ett riktigt träd om man återvinner 100 sakar av varje och Lola får sin klass att hjälpa till. Till boken kommer en affisch med plats för 100 blad. Varje gång man återvinner något kan man sätta ett blad på trädet och se hur duktig man själv är!

Vem? Tror den kan vara rolig i skolan ex om man i klassen samlar ihop skräp och återvinner. Tävlingen finns dock bara i boken. Man kan dock sätta upp sitt träd hemma också och kanske samla som syskon. För 5-8-åringar kanske? Är dock lite svårt att relatera när inte tävlingen finns på riktigt.

Välkommen till tippen av Anneli Jordahl och Anna Bengtsson

Vad?
Freddie och Mörten jobbar på Återvinningscentralen. Det är viktigt att man sorterar alla sopor rätt så att de kan tas om hand på rätt sätt. Bilder på verkliga sopor blandas med målade bilder på tippen. Freddie och Mörten har mycket att göra och förklarar hur allt går till.
Jättefint om varför man återvinner och varför det är bättre att slänga ex gamla kylskåp med freon, än att använda dem så giftet i dem läcker ut i naturen.

Vem? I skolan/förskolan kan man definitivt använda den när man pratar om återvinning och miljö. Kanske innan ett studiebesök? Hemma kan man också läsa den för att prata om varför man pantar burkar, kör till tippen med gamla möbler och slänger hårtorken i en speciell vagn.

1 kommentar:

Hellre barfota än boklös sa...

Boken med Charlie och Lola har vi läst här hemma. Dottern (6år) gillar den i alla fall. Tror det är den åldern som är målgruppen för boken. Tack för de andra tipsen!