lördag 18 februari 2012

Annas dagbok av Börje Lindström

Det här en ganska tunn men väldigt annorlunda bok som utspelar sig i en annorlunda nutid, eller snarare några år framåt i tiden. Miljöförstöringarna har eskalerat och det ransoneras med elektriciteten. Det hetaste på TV är dokumentärserien ”Skeppet” om en forskningsresa till Arktis där intrigerna på skeppet är det verkligt roliga för TV-tittarna. Under en av sändningarna faller plötsligt en av besättningsmedlemmarna platt ner framför kameran och sändningen stängs abrupt av. Ryktet om en smitta ombord på fartyget går genom Sverige men det avblåses så småningom med att det bara var en enkel förkylning. Fler och fler människor i Sverige börjar dock insjukna snabbt och snart insjuknar även en flicka i tjejen Annas klass.

Anna är den som berättar hela historien. Hennes dagbok har hittat efter katastrofen. Långsamt spelas hela händelseförloppet av hur en fruktansvärd smitta sprids genom miljökatastrofernas Sverige och så småningom även ut över hela världen. När det där Skeppet återvänder med pompa och ståt till Sverige så blir det inte det firande man tänkt sig. Fartyget far rätt in i kajen och man inser att hela besättningen ligger död, endast kaptenen har överlevt så pass länge att han kunnat styra mot Sverige men även han avlider innan de hinner komma in i hamn. Katastrofen är ett faktum.

Det här är en ungdomsbok som kom ut förra året och jag har tänkt läsa den ganska länge eftersom en kollega har pratat om den en del och det är ett lite annorlunda ämne. Trots att boken inte är längre än knappt 130 sidor blir det faktiskt jättespännande det här. Vi får följa Anna från början eftersom det är hennes dagbok vi läser. Hur hon börjar med att skriva om bråk med kompisarna, killen Adam som hon är kär i och hur det hela eskalerar när familjen försöker fly från smittan till Norrland tillsammans med tusentals andra människor när paniken bryter ut.
Miljöföroreningar har gjort att polarisen har smält och blottlagt en smitta som legat gömd under isen i tusentals år. Det är nu den som ohejdat far över världen och dödar skoningslöst En riktig dystopi skulle man kunna säga och boken känns som att den utspelar sig över längre tid än den faktiskt gör, endast ett par månader. Jag kommer definitivt rekommendera den här till mina elever, det är så himla spännande att se hur folk förändras till både det bättre och det sämre under en katastrof som den här. Jag tror dessutom att man kan använda den till olika teman i skolan, såväl miljöarbete som framtidsteman som vi ska ha inom kort.

Inga kommentarer: