torsdag 12 januari 2012

Spökriddaren och hans väpnare av Cornelia Funke

När jag läste Reckless förra året innan Funkes besök på bokmässan så fick jag tipset om att läsa hennes senaste bok på svenska också som skulle vara ännu bättre. Sagt och gjort, jag plockade med mig Spökriddaren och hans väpnare hem under julen och åååh, håller med! En riktigt bra och stämningsfull spökhistoria är precis vad det är!

Jon Witcroft blir skickad till ett internat i Salisbury, alldeles bredvid den berömda katedralen. Anledningen är att han har svårt att komma överens med sin nya styvpappa. Lärarna är stränga och föreståndarna för elevhemmet är ännu värre. Jon blir kompis med några killar som han får dela rum med även om han helst hade velat ha ett eget rum förstås. En natt visar sig nämligen vålnaden av en rik man på en häst och hans underhuggare. Spökena ger sig efter Jon så småningom får Jon veta att spökena visar sig var gång en Hartgill kommer till skolan då de svurit en ed på att döda alla Hartgills de stöter på. Hartgill var Jons mammas namn innan hon gifte sig med Jons pappa. På skolan går även en del elever som bor i byn även om de inte bor på själva internatet och Jon blir kompis med en av dem, Ella. Ellas mormor håller i spökvandringarna i byn och Ella är den enda som tror på Jon när han berättar om spökena. Tillsammans bestämmer de sig för att bekämpa vålnaderna och ta reda på vad det är som gör att de är ute efter just Jon egentligen. Till sin hjälp tar de anden från en sedan länge begravd riddare i katedralen, Longspee.

Jag måste erkänna att det tog en liten stund innan jag kom in i den här berättelsen men när jag väl gjorde det så svalde jag det med hull och hår. Det är ju spännande det här! Det är en modern berättelse och man märker att Funke har influerats en del av Harry Potter när hon skriver. Hon refererar även till Potter flera gånger under berättelsens gång. Men där Potter är fantasy så går Funke här åt ett annat håll och närmar sig snarare den klassiska gamla spökhistorian. Och samtidigt känns det rätt mycket som en gammeldags saga. Det ska bli roligt att höra vad mina elever tycker om det här. Om de tycker inledningen är lite långsam eller om de bara köper det rätt av. Jag tror att jag förväntade mig mer av en fantasyberättelse efter att ha läst annat av Funke. Hade jag bara tänkt spökhistoria direkt så hade jag nog inte ens tänkt på att inledningen var lite seg.

4 kommentarer:

Vicky sa...

Jag har tänkt sätta Funke i händerna på min 9-åring (men hennes bokhög är så hög just nu så det får vänta) - fast det kanske är jag som borde läsa istället :)

Bokomaten.. sa...

HÖGLÄSNING! Perfekt att läsa tillsammans juh! Speciellt Bläckhjärta böckerna som handlar just om en förälder som läser ut karaktärer ur böcker när han läser högt för sitt barn.

Madelene sa...

Jag läste Bläckhjärta under julhelgen och det är bland det bästa jag har läst. Tänk så bra det kan bli när man väljer bok efter omslaget.

Eli sa...

Den är verkligen underbar. Älskade illustrationerna! Jag fick min Spökriddaren... signerad på mässan också, så den har en ännu mer speciell plats i hyllan nu :)