måndag 16 januari 2012

I am half-sick of Shadows av Alan Bradley

Visst är det skönt när man har läst ut en bok som man bara tyckte så mycket om och då star fortsättningen redan I hyllan och bara väntar på en!? I am half-sick of shadows kom ut strax innan jul och jag hade sådan tur att jag fick den lagom till dess också. Titeln är hämtad från Tennysons dikt om The Lady of Shalott. ”She hath no loyal knight and true, the Lady of Shalott” står det också I dikten. Något som delvis är sant både om Miss Flavia de Luce, bokens 11-åriga hjältinna, och den här bokens andra huvudperson, filmstjärnan Phyllis Wyvern, som står ensam i världen utan familj men med miljoner beundrare. Mordet sker faktiskt inte förrän halvvägs in i boken, men mystiken och spänningen byggs upp långt innan dess. Jag måste säga att jag gillar den här boken ännu bättre än den förra i serien om Flavia de Luce. Här har hennes pappa fått svälja stoltheten och erkänna att familjens ekonomiska bekymmer är så stora att något drastiskt behöver göras. Han annonserar att han tänker hyra ut det enorma godset till ett filmteam under julen för att på så sätt hålla de värsta vargarna från dörren. Ingen av döttrarna har dock något emot det hela när de hör vilka det är som ska komma. Det är inte vem som helst utan världens största nu levande filmstjärna Phyllis Wyvern och hela det team som sedan några år tillbaka är de enda Miss Wyvern arbetar med. Den enormt känna regissören Val Lampman och den attraktiva unga manliga skådespelaren Desmond Duncan. Framför allt Flavias äldsta syster Ofelia blir förstås eld och lågor och hoppas på en liten roll i filmen.

Dessutom får vi åter stifta bekantskap med några karaktärer från en de tidigare böckerna om Flavia, nämligen dockteaterskådespelaren Nialla och faster Felicity. Jag som verkligen gillade båda blir stormförtjust. Jag gillar att det har gått så pass många böcker in i serien nu att Bradley kan börja göra referenser bakåt samtidigt som han utvecklar en del av karaktärerna. Båda systrarna mjuknar i den här boken och man anar att det ligger mer bakom eras hat mot Flavia än bara syskonrivalitet. Även pappan tar ett steg fram här och börjar gradvis komma ur sitt skal. Och en PERFEKT bok att läsa uner julen är det också då den utspelar sig precis under dagarna före och efter julhelgen. Naturligtvis blir det snöstorm. Naturligtvis visar sig en del av karaktärerna inte vara dem som de utger sig för att vara och kanske kommer även tomten till Buckshaw den här gången. Och i så fall är Flavia redo för honom. Den vetenskapsintresserade tjejen som framför allt har ett stort intresse för kemi har nämligen gillrat en fälla för honom. Och jag gillar verkligen hur barnsligt naiv hon är på vissa områden, som att hon fortfarande tror på tomten, samtidigt som hon löser mordgåtor bättre än polisen med hjälp av sin klurighet.

Läs också om

The Sweetness at the Bottom of the Pie
The Weed that Strings the Hangman's Bag

A red herring without mustard

5 kommentarer:

snowflake sa...

Hupp! Sweetness at the bottom... har jag ju haft "uppskriven" som kom ihåg på min blogg, det måste vara mer än ett år för det var säkert du som väckte nyfikenheten då också.
Det avgör saken, nu blir det beställning!

Bokomaten sa...

Ja! Kolla in Alan Bradleys hemsida om böckerna också! Kan man läsa lite om priser, böckerna mm.:)

Fru E sa...

Herregud, inser att jag fortfarande inte har läst den första som jag köpte på Bokmässan 2010. Tack för påminnelsen!

Bokomaten.. sa...

Haha, jag massor av böcker från just bokmässan 2011 som jahg inte kommit igenom än. Var ett riktigt höjdarår men tyvärr inte i lästid.. Jag köpte min det året också, gillade den ju skarpt.:)

Bokomaten.. sa...

..och jag menade naturligtvis bokmässan 2010. Slinter lätt på tangenterna..