onsdag 21 december 2011

Saffranslängd och bloggkärlek


Förra veckan, på bloggträffen, diskuterade vi bl a det här receptet på saffranslängd. Eftersm jag publicerat det en gång tidigare tänke jag att jag bara kunde återpublicera det för de som var nyfikna och även för er andra som kanske är sugna på att göra något annat med saffran är lussekatter.

Jag fick det här fantastiska receptet av Calliope som hittat det i Buffé en gång för flera år sedan. Vilken succé! Jag är inte särskilt förtjust i vit choklad men de smakar knappt alls av chokladen, dock väldigt sött och gott av saffran. Tror att chokladen sötar upp dem lite och gör dem lite saftiga, snarare än ger smak själv. Vill man så kan man naturligtvis ha i mer choklad också om man vill att det ska smaka mer.

Saffranslängd med vit choklad

Två längder:

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran à 1/2 g
salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g smör
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg och socker till garnering

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Värm blandningen tills vätskan är fingervarm.

Smula jästen i en bunke och blanda ner vätskeblandningen tillsammans med saffran, socker och salt. Rör runt tills jästen helt löst upp sig.

Tillsätt därefter mjölet, lite i taget, och knåda ihop till en deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Dela degen i två delar och baka ut dem tillstora fyrkanter, ca 30x40 eller så stort du känner för. Bre hälften av det rumsvarma smöret på varje fyrkant.

Strö över 100 g hackad choklad på varje tillsammans med sockret.

Vik dem två gånger båda två, till två längder. Först ena sidan in mot mitten och sedan över den första. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar (ev får du dela på dem för att de ska få plats) och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 175° C när du låter dem börja jäsa så att ugnen är varm när de ska in i ugnen. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över socker. (Pärlsocker i orginalreceptet men jag hade bara socker hemma och det blev gott det med.)

Grädda i ca 30 minuter.

Låt svalna, skär upp och ät!

8 kommentarer:

Vicky sa...

Saffransbullar och längder behöver något som gör dem lite saftigare tycker jag. Vit choklad har jag inte provat, men det låter riktigt smaskigt. Rivet äpple eller mandelmassa är andra goda alternativ.

Bokomaten sa...

Äpple är en jättebra idé! Det måste jag testa! mandelmassa har jag provat och det blev jättegott, men äpple är ju dessutom nyttigt.=)

Hermia sa...

Vitchokladlängden är fantastiskt god - vi har gjort den i år igen :)

Calliope sa...

Oh yes; har man en gång smakat den här varianten, vill man knappast återvända till vanliga saffransbullar utan något skoj i. Kan också meddela att man med fördel kan öka mängden vit choklad, samt gärna hacka den ganska grovt - då blir det stora rinniga pölar av yummichoklad inuti. Mvh, chokladfanatikern

Lingonhjärta sa...

Åh MUMS! Mina saffran-kummin och kanelbiscottis som jag sitter och knaprar på just nu smaker helt plötsligt ganska torrt.

bokklok sa...

Wow vilket recept. Tror att man kan bli av med sin förkylning bums om man bakar den här;) Kul att ses i torsdags!

Bokomaten sa...

Haha, varför INTE stoppa allt möjligt mums i sina bullar, kakor osv.=) Ju mer desto bättre.;)
Fast Lingonhjärta, jag tycker nog att kanelbiscotti låter rätt ok det också.;)

Spectatia sa...

Den är värd en repris! Jag gjorde den förra året och gissa om den var poppis! :-)