måndag 5 december 2011

Kokboksmåndag: Djurens rätts bästa recept

Som nybliven medlem i Djurens rätt fick jag välja en premie och jag valde, naturligt nog kanske, ”Djurens rätts bästa recept”, deras egen kokbok. Nog för att jag har många kokböcker, men så många med vegansk inriktning har jag inte.


Här finns inte de inledande texterna om varför man ska välja veganskt och argument man kan lägga fram när man blir ifrågasatt. Jag tycker faktiskt att det är intressant att i de flesta kokböcker med vegansk eller vegetarisk inriktning finns så mycket info om vad man kan säga när någon hoppar på en. Det är så självklart och allmänt utbrett att det är något man får stå ut med som vegetarian.


Inte i denna receptsamling dock, men det finns massor med tips på slutet om hemsidor, bloggar, andra kokböcker och lite tips på vad man kan äta istället för olika animaliska produkter. Väldigt enkelt dock, typ havremjölk istället för komjölk osv.


Redan i förordet står att samlingen riktar sig till nybörjaren, som fattat beslutet utan att riktigt ha tänkt efter vad/han hon ska äta istället. All heder och äta åt det men någon som varit vegetarian eller vegan länge kanske snarare skulle leta efter någon annan kokbok.


Jag hittar dock en hel del recept som är nya för mig och jag som fortfarande är väldigt ovan vid att baka utan ägg får bra med hjälp. Jag kommer nog att fortsätta att känna mig som nybörjare i många år än också, om man ska fortsätta äta till stor del veganskt. Jag tycker dock det är roligt. Lite som att börja experimentera i köket. ”hmm… undrar hur man skulle göra det här om det inte fanns ägg”. Och jag blir fortfarande förvånad över hur mycket som går att göra, ganska enkelt, utan ägg och mjölkprodukter. Jag hade ingen ANING, och det trots att jag varit vegetarian i 20 år och även lagat mat åt veganer i många sammanhang. Det kanske låter urfånigt och oerhört naivt och obildat, men bara sådant som pannkakor utan ägg är lite revolutionerande för mig att det går prima även utan ägg. Även om et smakar lite annorlunda.


Man lär så länge man lever och tur är väl det. Tror det här kan vara kul för nybörjaren som vill lära sig att tänka lite annorlunda och byta ut korv och mos mot veggokorv med mos och samtidigt få lite pepp. Ingen är expert i början och det ÄR svårt att ställa om sig..


120 pix hos Djurens rätt

6 kommentarer:

Cecilia sa...

Whut, jag fick ingen välkomstgåva.. eller om jag valde bort den och förträngt det isf.

Ja, visst kan man göra mkt utan ägg. Det är jättemånga som inte vet hur mycket, eller ens att nåt går och det är inte så konstigt när vi får lära oss att världen knappt skulle gå runt utan dem - liksom mjölkprods, btw. Men riktigt så är det inte. Jag vet knappt vad ägg ska va bra till, förutom frispringade kycklingar :)

Bokomaten sa...

Ja, folk tittar på mig som om jag var en idiot när jag säger att det visst går att göra muffins och pannkakor utan ägg.. Att ägg visserligen ger smak, men är ju bara en sorts bindemedel. De flesta jag haft diskussionen med (brukar inte ta upp det så ofta) tror mig faktiskt inte. Det går inte att göra någonting alls utan ägg. men visst är det mycket svårare när man är van vid att jobba på ett sätt.

Fast det är inte ägg jag har svårast för att klara mig utan.. det är oooooooost... gudars skymning vad jag kan stå och darra i ostdisken, men så har jag också sagt att blir jag jättesugen så får jag och då är det faktiskt lättare att stå emot.:)

Emmas Bokhylla sa...

Den har later valdigt spannande, maste jag saga. Aven om jag ater kott sa forsoker jag minska intaget av animaliska produkter och det kan vara svart att veta vart man kan borja. Intressant!

Bokomaten sa...

Ja, jag tycker det är skönt med böcker som inte är fördömande och rabiata utan uppmuntrande istället och kör på devisen: lite är i bättre än inget.

Gäller för övrigt det mesta i samhället. Hellre uppmuntrande är surt. Kommer man så mycket längre med.

Softy sa...

Jag tycker också att det är så himla kul att lära sig så mycket nytt i det veganska köket! Och jag som aldrig har gillat att baka tycker nu att det är jätteroligt att pröva nya recept! Visst, det smakar annorlunda i början men smaklökarna vänjer sig ganska snabbt. Jag äter fortfarande vegetariskt ibland (mest som bortbjuden eftersom jag forffarande har svårt med detdär att vara en "besvärlig" gäst) men vet du, när jag senast åt en cupcake (för snart ett år sen) gjord på både smör, mjölkprodukter och ägg så började jag må riktigt illa efteråt.

Bokomaten.. sa...

Åh, vad roligt Softy! Jag är ungefär som du. Har inte lovat mig 100% veganism, men gör så gott jag kan och byter ut och utesluter och ändrar. Rätt roligt att experimentera. Att jag har sagt till mig själv att jag FÅR göra undantag om jag blir jättejättesugen gör mig på någotvis mindre sugen. Det gör det lättare att låta bli när jag tänker att jag kan ta en annan gång när jag är ännu mer sugen, liksom.