tisdag 6 december 2011

Katter, jul och brittiskt 30-tal..

Julkatten av Robert Westhall


När jag förra veckan höll på att plocka ihop julböcker att prata om i en klass 11-åringar så fick jag den här lilla boken rekommenderad av en bibliotekariekollega. En julbok som utspelar sig i England på 30-talet och som handlar om en katt? Jag misstänker starkt att jag inte är den enda bokbloggare som blir nyfiken av en beskrivningen, eller hur?
Och det är verkligen en söt, ganska lättläst liten pärla det här. En välbeställd men ensam ficka (Caroline) skickas till sin farbror Simon över julen, trots att hon egentligen inte alls vill. Farbrodern är präst och bor ensam med sin synnerligen elaka och snåla hushållerska. Rätt snart förstår man att farbrodern är minst lika ensam som Caroline. De flesta i byn fruktar honom, eller snarare hsna hushållerska, och Caroline tillåts inte lämna huset mer än för att gå ut i trädgården och få frisk luft. Där träffar hon en dag den fattige pojken Bobbie som sitter på muren och tillsammans tar de hand om en övergiven katt som Bobbie ser väntar kattungar.

Caroline stjäl smulor från frukosttallriken för att ge till katten och de inreder ett litet bo åt den i ladugården. Tillsammans smider de också planer på hur de ska övervinna hushållerskan, hur katten ska klara sig och hur farbror Simon ska få folk att komma till församlingen igen.

Så himla sött. Det blir som historian om Josef och Maria och det lilla Jesusbarnet i stallet även om det är en katt i det här fallet och en pojke och en flicka. Väldigt mycket stämning för pengarna även om det är en barnbok. Boken har en 20 år på nacken men julböcker brukar ha lite längre livslängd på biblioteken så letar man finns den säkert på något bibliotek i alla fall i närheten. Passar utmärkt att läsa om man är en 9-12 år men även som vuxen och säkert allra bäst som högläsning.

3 kommentarer:

Spectatia sa...

Låter ju jättefin!

Bokomaten.. sa...

Som anglofil bokbloggare så tror jag nog den går hem, ja.:)

a-lo (the book pond) sa...

ja, haha, här har du nog sammanfattat den perfekta boken för stora delar av bokbloggsmaffian! Får lite vibbar till Den hemliga trädgården och håller med Spectatia om att den verkar hemskt söt.