tisdag 13 december 2011

Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Leviathan

Jul och nyår i New York. Två ungdomar hänger på Strand bokhandel. Visst är det upplagt för julmys och boknördig läsning?

Dash och Lily känner inte varandra men brukar hänga på Strands bokhandel i New York. Lilys föräldrar har åkt till Fiji över jul och nyår för att fira sin 25 bröllopsdag. Lily är alltså ensam hemma med sin storebror som är allt annat än en ansvarsfull tonåring och tycker Lily gott kan släppa loss lite under lovet. Lily som alltid hänger med näsan i en bok och är lagkapten för skolans fotbollslag.

Dash föräldrar firar jul med sina nya respektive. Till mamma har han sagt att han är hos pappa, till pappa att han är hos sin mamma. I själva verket är han jätteglad att få slippa allt julfirande och tänker ägna helgen åt att sitta hemma och läsa och inte beblanda sig med en levande själv.

När han browsar mellan hyllorna på Strand ser han så en anteckningsbok (moleskine) ligga där mellan hyllorna. Inget namn, ingen titel, bara en liten text inuti som utmanar honom att leta rätt på några ledtrådar och tyda meddelandet i boken. Dash kan inte motstå och så är äventyret igång.

Det är förstås Lily som skrivit i boken för att ha något att göra när hon uttråkad sitter hemma och önskar att hon fick fira jul som vanligt. Allt eftersom utmanar de varandra och gömmer eller lämnar över anteckningsboken till olika personer som i sin tur lämnar vidare till dem själva. Allt eftersom lär de känna varandra utan att träffas och i anteckningsboken vågar de vara mer personliga än de kanske skulle annars. Den enda mer idiotiska grejen efter varandra utsätter de varandra för. Lily går på kletzmerdisco mitt i natten, något hon aldrig skulle ha gjort annars. Dash tvingas sitta i tomtens knä på Macys och be om en ledtråd..

Det är lättsamt, gulligt och jag VET att det är banalt men naturligtvis hoppas jag att de ska få ihop det på slutet trots att de är så otroligt olika. Lily älskar julen och Dash hatar den. Dash är dryg och pretentiös men har många vänner och flera fd flickvänner ändå. Lily är udda och har egentligen inga vänner i skolan men båda sticker de ut och gillar att hänga i bokhandeln.. Karaktärerna i sig är väl inte rätt igenom trovärdiga, men jag antar att det är meningen att det ska vara lite extra skruvat för den komiska effektens skull. Det gör dock att man inte kommer dem särskilt nära. Tillräckligt nära dock för att man ska önska ihop dem..;) Och NY-porren!

Jag gillar det. Förmodligen mycket för att det är jul och det är en stämningshöjare det här. Och för en som nyss var i NY blir längtet tillbaka än större. Om än kanske inte under just julen… Blinkande tomtar, trängsel och hysteriska mammor och barn. Njae.. men väldigt, väldigt gärna någon annan gång. Så all in all en charmig historia som får extra skjuts av julhelgen och som nog mår bäst av att läsas nu när acceptansen för lite mer banala historier är lite högre..

Cohn och Leviathan har även skrivit ”Naomi & Elys kyssförbudslista” som kom på svenska förra året, och ”Nick & Norahs oändliga låtlista” som blivit film.

4 kommentarer:

a-lo (the book pond) sa...

Var den här med i din julboksshopping - eller är det här ännu en jullitts-bok?

Anyways, så låter den ju precis som Vita stenen (Gunnel Linde, barnprogram 70-talet, nehej, du var inte med då..;) goes New York. Älskar redan.

Bokbabbel sa...

Är halvvägs nu (läser på engelska) och kan inte annat än hålla med. Lite banalt förvisso, men hallå, MOLESKINE OCH NEW YORK!

Bokomaten sa...

Ja, men eller hur! Moleskine! Tänkte på dig, naturlitgvis, Bokbabbel.

Och a-lo, jo, den var med på listan, hehe, fast läser en just nu som inte var det. Man kan trilla över böcker lite var stans.

Helena (Fiktiviteter) sa...

Å vad mysig den låter, vill också läsa den men får nog vänta till nästa jul då jag redan planerat in alldeles för många böcker för läsning till jul...