tisdag 20 december 2011

A Christmas Visitor av Anne Perry

När vi var i stugan förra helgen tittade jag runt lite i bokhyllan med gamla böcker där. Lite förvånad hittade jag en deckare som utspelar sig just under julen och jag tyckte jag kände igen namnet. Eftersom jag kände för något lite mindre… gosigt.. så började jag läsa och när jag kom kollade jag upp namnet. Anne Perry. Nu vet jag varför jag känner igen det och det är inte för att jag läst någon novell av henne som jag trodde utan för en helt annan sak.


Kommer ni ihåg en film som kom 1994 och som hette Svarta Änglar? Heavenly Creatures? Med Kate Winslet? Peter Jackson (ja, den Peter Jackson) regisserade? Den handlade om ett bestialiskt mord på Nya Zeeland där två tonårsflickor planerade och tog livet av den ena flickans mamma genom att slå ihjäl henne. Den ena av dem var Anne Perry som sedan flyttade till England och skapade sig ett nytt liv och under ett nytt namn. Det har debatterats om huruvida man egentligen är reformerad och om det är moraliskt okej att skaffa sig en karriär som bygger på att man planerar och genomför mord litterärt istället för i verkligheten.


Jag har ingen aning om Perrys psykiska tillstånd, men skriva böcker, det kan hon. Mest har hon skrivit mysdeckare, gärna i viktoriansk miljö, men den här utspelar sig på 50-talet i England.


Henry Rathbone anländer till sina vänners stora hus på landet för att fira jul men möts av den fruktansvärda nyheten att han äldsta vän, Judah Dreghorn, har halkat i en bäck och drunknat. Allt verkar dock inte stå rätt till och Henry bestämmer sig för att undersöka fallet.


Det intressanta är egentligen inte vem som mördat Dreghorm utan omständigheterna runt om kring. Huset de bor i, är det verkligen deras? De köpte det lagligt av en man som nyligen ärvt det, men var testamentet äkta? Och hela tiden känner man hur snön, mörkret och kylan omsluter hela historien. Det blir aldrig särskilt blodigt och även upplösningen är lite av ett antiklimax men samtidigt ganska ovanligt. Det känns som att Perry hellre ville skriva en mysig julhistoria med ett moralist budskap/dilemma på slutet än en läskig thriller. Jag gillar det. Inte så långt, lagom spännande, juligt och inte för slibbigt. En lagom trevlig historia kring jul.

5 kommentarer:

Lingonhjärta sa...

Hm...låter som en hyfsad julbok faktiskt. Blev lite sugen på den nu.
Du är verkligen jättebra på att hitta myspysiga julböcker :)
Sen blev jag också sugen på den där filmen som jag tydligen helt missat!

Bokomaten sa...

Ja, den här var absolut helt ok. Och det var inte så mycket jobb med att hitta jsut den här.;) Den stod ju redan i bokhyllan.;)
men du MÅSTE se Svarta Änglar!! Åh, du skulle gilla, det är jag helt övertygad om!

Sofia i Bokmilaskogen sa...

Jag älskade filmen Heavenly Creatures! Jag minns att jag tyckte att den var otäck i sitt sätt att beskriva ondska, så att det har hänt på riktigt är lite creepy. Jag hade ingen aning om att Anne Perry "existerade" i verkligheten och än mindre att hon var berömd författare. o_O Det låter något bisarrt. Man kan i alla fall säga att hon har egen erfarenhet av kriminalvärlden...

Bokomaten sa...

Jo, jag minns att jag läste om det i tidningen för något år sedan appropå rehabilitering av brottslingar och att det hade framkommit vem hon egentligen var. Märkligt eller hur? Speciellt när det är ett sådant fall som man faktiskt känner till och som nätan känns lite påhittat. Två olika värdar som krockar. Även om jag inte kände till perry sedan tidigare.

Lingonhjärta sa...

Oj vad konstigt! Då måste man ju nästan läsa boken i av ren nyfikenhet för detta. Sen filmen bokar jag helt klart in under julen :)