söndag 20 november 2011

Tangshan Tigers: Den stulna skatten av Dan Lee

Första boken om Tangshan tigrarna, ett gäng ungdomar på den prestigefyllda skolan Bejings internationella kampsportsakademi.

Matt flyttar till Beijing med sina föräldrar och får börja på kampsportsskolan. Det är ett internat så alla elever bor på skolan och tränar kampsport och har vanliga lektioner också varje dag. Han blir kompis med Olivier, Catarina och Shawn som alla tränat olika typer av kamsport. Judo, Karate och Capoeira t ex. Matts specialitet är taekwondo. De får träna hårt för tränaren Chang som är en mycket berömd mästare och snart är skolans första tävling. Mot Shanghai-akademin som har vunnit den tävlingen 6 år i rad. Chang har okonventionella metoder som inte alla gillar. Priset är en kopia av en berömd och mycket gammal skiva av jade. Originalet finns i ett gammalt museum i Förbjudna staden i Bejing och när skolklassen är på studiebesök där en dag upptäcker Matt ngt konstigt. Det är damm på alla montrar utom den.. och skivan.. den ser annorlunda ut i jämförelse med bilderna han sett på internet.. Kan det vara en förfalskning? Barnen bestämmer sig för att ta reda på hur det verkligen ligger till.


Det är väldigt mycket kampsport, termer, träningar osv i den här boken. Tror den kan vara jätterolig att läsa om man själv tränar kampsport men det är samtidigt en deckare så det finns ett spänningsmoment också. Tror att barn som gillar att träna nog får ut mest av de här böckerna, men samtidigt är det en barndeckare man säkert kan tycka är spännande annars också.

Inga kommentarer: