lördag 26 november 2011

Majken, den 19 december av Margaretha Strömstedt

När jag höll på att samla ihop julböcker till ett av mina bokprat snubblade jag även över den här boken och kastades säkert 25 år bakåt i tiden för som jag äälskade Majken! Jag hade helt glömt bort böckerna om henne! Jag ville till och med heta just Majken ett tag, även om jag har ändrat mig på den fronten nu.. Ändå kom jag inte ihåg ett smack när jag nu läste om den. Majken som är 8 år gammal och äldsta barnet i sin familj, år 1944 under kriget.

Eftersom pappa jobbar på skrädderi och mamma har blivit deprimerad och sjuk så är det upp till Majken att ta hand om hemmet men det är inte så lätt när det är mycket annat som lockar. Snön där ute t ex.. När Majken är ute i snön och går får hon se en stor röd fläck på marken. Genast far tankarna iväg och innan hon vet ordet av har hon ljugit ihop värsta historien om ett påkört barn inför sina kompisar och sen tar det fart… Barnen berättar vidare och sedan får Majkens föräldrar veta hur hon har ljugit och hittat på.. för inte var det något barn som dött där i snön.

Majken vågar inte träffa alla så hon rymmer hemifrån illa kvickt men det är kallt ute och hungrig är hon också. Hon gömmer sig i skrädderiet och där träffar hon på Tage som också är skräddare och han hjälper henne klara av mamma och pappa och otäcka syster Anna som vill skälla ut Majken för allt påhitt.

Margareta Strömstedt skrev flera böcker om Majken och när jag var liten så trodde jag att hon var samma person som Viveca Lärn Sundvall som skrev böckerna om Mimmi. Jag tyckte de var så lika. Och humorn och det där fina lågmälda tilltalet är faktiskt det samma. Det tycker jag nog. Vet inte om det fortfarande håller men det tror jag faktiskt. Texten är inte särskilt svår och den här boken är i alla fall inte så lång, bara ca 90 sidor med luftig text. Får se vad mina elever säger om jag tipsar om den.

2 kommentarer:

enligt O sa...

Åh Majken! Nu blir jag riktigt nostalgisk. Läste mycket av Kerstin Sundh också, eller vad hette hon?

Bokomaten.. sa...

Ja! Precis! Hon som skrev om Miranda eller vad hon hette!!