tisdag 1 november 2011

Den vita katten av Holly Black (första delen i serien Berörarna)

För några år sedan kom en omåttligt populär fantasyserie för mindre barn som hette Spiderwick. Jag tycker fortfarande den är riktigt bra för barn i säg åldern 8-10 år och länge har jag gått och väntat på vad som skulle komma här näst från Holly Black och Tony DiTerlizzi som skrev de böckerna tillsammans. Innan de böckerna gav Holly Black själv ut en ungdomsfantasy som hette Mörkrets tjänare, som var mer av en urban fantasy för tonåringar och nu känner jag att jag nog måste leta reda på den boken också. Är det så här bra så vill jag veta vad jag missat.

"Berörarna" handlar om en värld precis lik vår, med den skillnaden att det finns något som kallas för ”Berörare”. Människor med speciella gåvor eller förbannelser, beroende på hur man ser på saken. Alla har det gemensamt att de genom att beröra en annan människa kan få olika saker at hända. Det finns dödsberörare, som dödar den de tar i, minnesberörare som kan stjäla eller plantera falska minnen och transformationsberörare, den mest ovanliga sorten. Transformationsberörare kan förvandla en människa till ett djur, eller till sten, bara genom att röra vid dem. Berörare har också genom århundraden utnyttjats för brottsliga syften. Liksom idag finns ett stort antal kriminella ligor, eller maffiaklaner som knyter duktiga berörare till sig och märker dem för att de aldrig ska kunna arbeta för andra.

Cassel Sharp går på High School i USA. Ett internat där eleverna bor över under terminerna. Hela Cassels familj är Berörare och inte direkt den hederliga sorten. Cassel däremot är den enda som inte besitter någon form av magi, men svindla det är han bra på, och det är trots allt det som är deras familjs huvudsyssla. Han driver en hemlig vadslagningsverksamhet på skolan och tjänar tillräckligt ganska bra på sin lilla sidoinkomst.

När han vaknar på skolans hustak en natt får han dock problem. Själv tror han att han måste ha gått i sömne men skolan vågar inte riskera några skandaler och självmord och stänger helt enkelt av Cassel tills han kan få intyg från läkare om att han gått i sömne och inte kommer att göra det igen. Cassel vill inte hem. Hans ena bror pluggar juridik i NY och den andra arbetar för en stor Maffiaboss. En maffiaboss vars dotter Cassel dödade när han var fjorton. Men det är en hemlighet som ingen får veta.

Jag tror att Holly Black sneglat en del på de senaste årens vampyrromantik för jag tycker det här påminner inte så lite om en hel del annat. Framför allt tänker jag på Vampire Academy-böckerna av Richelle Mead. Jag tycker dock riktigt bra om det och gillar tanken med fantasy som utspelar sig i vår värld, men med en liten twist. Hur skulle världen se ut om..

Det är inte alltid så himla välformulerat men det är actionfyllt och spännande och lite mer action behövs faktiskt på tonårshyllan. Dessutom funderar man hela tiden på vad som är sant och vad som är falskt, i en värld där minnen kan ersättas och mixtras med lite hur som helst så kan man inte riktigt lita på någon. Hur vet man att det man minns, faktiskt har hänt? Magi, sci-fi, action och förstås även en romantisk tråd gör att jag tror det här kommer att gå hem hos framför allt tjejer på högstadiet men även en del killar.

4 kommentarer:

Helena (Fiktiviteter) sa...

Du måste leta fram Mörkrets tjänare (Tithe i original), den är jätte, jätte, jättebra! Sen finns det två oöversatta böcker till i den serien också - Valiant och Ironside som också är väldigt bra. Mina recensioner av dem finns i bloggen från tidigare i höstas om du vill veta mer om dem innan du slänger dig in i läsningen :)

Bokomaten.. sa...

Åh, det ska jag efinitivt, den finns här i biblan. Har sålt den här till alla motvilliga fantasyläsare på skolan dessutom nu.:)

Cilia sa...

Åh jag har älskat Blacks böcker i flera år nu, håller med Helena om att du måste kolla upp Tithe! Hon har även gett ut riktigt fina graphic novels (the good neighbors) =)

Bokomaten.. sa...

Åh, har börjat.:) Än så länge inte hundra såld, men kommer kanske.:)