torsdag 17 november 2011

Älskaren av Marguerite Duras

Det finns böcker som överlever tidens tand och förmodligen kommer att göra det många, många år än. Älskaren är inte mer än 120 sidor lång, nästan mer av en lång novell. Det finns inga kapitel, men många stycken. Idag hade boken troligtvis tagits emot helt annorlunda då flickan den handlar om endast är 15 och ett halt år gammal. Boken har självbiografiska drag, hur mycket vet jag inte, och egentligen tycker jag inte det är särskilt relevant heller för berättelsen.

Den 15-åriga flickan vi får träffa reser över Mekongfloden i mellankrigstidens Indokina. Hon har redan upplevt hur det är att få ta mycket ansvar i familjen, hur det är att vända på kronorna trots att de är från den koloniala klassen. På resan möter hon en ung kinesisk man. Ung, men dock mycket äldre än hon är. Han kör henne vidare till den flickskola hon går i och snart har de inlett ett förhållande. Hon inbillar sig att det är enbart fysiskt, de träffas, utforskar varandra och han förälskar sig. Hans far vill inte veta av förbindelsen. Han har redan bestämt vem sonen ska gifta sig med. Relationen som är både en räddning och en skam för flickans familj, då mannen är mycket rik, är dömd att ta slut så småningom. Hon intalar sig att hon bara älskat honom för pengarnas skull, men många år senare minns hon honom än och hon vacklar. I beskedet om en stupad bror rämnar livet för henne och hon tillåter sig så att sörja även den man hon inser att hon faktiskt älskade.
Det är fler karaktärer inblandade förstås. Bröderna, både den yngre och en äldre som svindlar bort familjens pengar och utnyttjar alla som kommer i hans väg. Vad man idag skulle kalla en riktig loser. Han lyckas förstöra för alla som kommer i hans väg. Modern, som försöker bevara ansiktet inför kollegor, grannar, trots att de har det knapert. Hon vill desperat att flickan ska läsa matematik fast hon helt uppenbart har talang och större vilja för att skriva romaner. Hon vill väl, hon älskar sin familj, men det är svårt att stå emot omgivningen. Alla älskar dem och blir älskade på sitt sätt. T o m den förskräckliga äldre brodern tas emot med öppna armar när han många år senare begär hjälp av sin syster, trots att hon vet att han kommer att göra henne besviken och sticka med hushållskassan.

Kärlek är svårt och kommer i många former vilket är summan av den här berättelsen. Vi kan försöka förneka den men den finns lik förbannat ändå där om den har bestämt sig för det. En verklig klassiker som håller än idag även om jag tror att jag hade reagerat helt annorlunda om den faktiskt kommit ut idag och varit mer kritisk till de med pedofila inslagen.

Tack till Bonniers för recex! Som så många andra visat på har Bonniers släppt fyra nya klassiker i pocket i höst och satsat lite extra på omslagen. Det här är nog ett av de finare tycker jag själv då jag är svag för lite 30-talsinspirerade mönster.

2 kommentarer:

Bokälskarinnan sa...

den verkar bra och omslaget var fint:)

Emmas Bokhylla sa...

Ah, nu gick det ett sug genom mig, den har har jag gatt och funderat pa hur lange som helst. Tror att jag har en aldre upplaga som ligger och skrotar nagonstans...Maste leta ratt pa den!