torsdag 6 oktober 2011

Tranströmer!

Ok, jag erkänner, jag hade kapitalt fel, ingen ryss, ingen asiat, men väl en poet! Och plötsligt känns det helt logiskt. Det var väldigt länge sedan det blev en poet, kanske för att när det blev så låg Tranströmer så bra till? Eller varför spekulera egentligen, det är välförtjänt och det är ju otroligt roligt att få visa välden att det finns mer än Camila Läckberg här.


Jag inser att jag faktiskt läst mer av Tranströmer än jag trodde. Letar runt efter samlingar, läser dikter på nätet och känner igen en hel del. Eller i alla fall mer än jag först trodde. Det jag har läst visar på en poet som jag tror att många kan ta till sig, även som nybörjare.

Jag plockar i alla fall med en samling hem, känns helt rätt att läsa idag på bussen. Roligt att det är någon vi faktiskt har här, på skolbiblioteket, t o m.


Romanska bågar


"Inne i den väldiga romanska kyrkan trängdes turisterna
i halvmörkret.
Valv gapande bakom valv och ingen överblick.
Några ljuslågor fladdrade.
En ängel utan ansikte omfamnade mig
och viskade genom hela kroppen:
'Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.'
Jag var blind av tårar
och föstes ut på den solsjudande piazzan
tillsammans med Mr och Mrs Jones, Herr Tanaka och
Signora Sabatini
och inne i dem alla öppnade sig valv bakom valv oändligt."

En dikt som även Hermia delar med sig av idag. Hos henne hittar ni för övrigt fler dikter att vila i.

4 kommentarer:

Hermia sa...

Tänk att man kan bli så glad även om man gissat helt fel... Vilken festdag! Fint du också har Romanska bågar hos dig.

Bokomaten.. sa...

Ja, jag kände hur jag fullkomligt exploderade när de sa Tranströmers namn. Vem hade kunnat tro det? Nu? När alla andra slutat tro på det så smäller de till!

Jenny B sa...

Eftersom jag är hemma sjuk kunde jag se allt på TV. Åhhh, så spännande, och så himla roligt det var att se och höra jublet från de församlade!

a-lo (the book pond) sa...

Avundsjuk på er som kunde få se det här live. Jag satt på jobbet och uppdaterade dn.se stup i kvarten. Eftersom vi sitter i kontorslandskap kunde jag inte kolla livesändningen. När jag sen förstod att Tranströmer fått så sa jag det glatt till alla runtomkring. Men det var då rullgardinen drogs ner när alla bara: vem är det? Kulturskymning!

Men även om jag känner till T så har jag knappt läst något alls av honom, men frasen "du blir aldrig färdig, och det är som det skall" bär jag ständigt med mig. Så fin!