tisdag 11 oktober 2011

Prisregn..

Supergulliga Emma som inte bara skriver om böcker utan även om livet i Tanzania var söt nog att ge mig en Award förra veckan. Jag är inte riktigt säker på vad det är för en Award, men det verkar i alla fall vara något man ger till en blogg man gillar så kan man bli annat än glad? Det har ju hänt tidigare att sådana här utmärkelser har cirkulerat i bloggosfären men det var ett tag sedan sist och den här gången ska man dessutom fylla i en lista om sig själv som sticker ut lite. Jag accepterar och känner mig oerhört smickrad.:)

Man ska alltså svara på sex stycken frågor om sig själv och sitt bloggande och sedan skicka vidare till fem bloggar som är bra, läsvärda, mysiga eller som man helt enkelt tycker om av någon anledning. Det där är ju alltid det svåraste. Jag har aldrig varit bra på att välja för man måste ju i och med det liksom välja bort någonting..

1. Varför började du blogga?

Det hela började år 2007 då jag skrev så här i mitt första inlägg:

Jaha, så ska man bli bloggare då. Planen är väl lite grand att skapa ett krypin för mig själv där jag kan spara lite tips om böcker, litteratur och mat mm. Tanken är väl också att jag ska lära mig lite hur det fungerar att blogga eftersom jag är bibliotekarie och det trots allt ingår i professionen att veta hur en blogg fungerar... Bra att ha ett litet testkrypin så får vi se om det blir mer av det någon gång än bara egenpåkommen fortbildning.

En av anledningarna var att jag ville spara lite minnesanteckningar om böcker jag läst någonstans så att jag lätt skulle kunna komma åt dem och läsa på inför bokprat mm. Jag har ett minne som en guldfisk så att läsa en bok och sedan tro att jag skulle kunna prata om den inför en klass två månader senare är inte att tänka på..

En annan anledning var också att jag gärna ville skiva om vegetarisk mat, ett av mina andra stora intressen. Jag hade då en elev som fick utstå mycket skräp i skolan om sitt val att äta vegetariskt, samtidigt som hon själv var lite osäker på vad hon skulle äta nu egentligen. Jag tänkte att det kanske kunde vara bra att ha någonstans där man kunde tips om vegetarisk mat mm och så kom jag fram till BOKoMATen. Det hade även varit arbetsnamnet på ett bokcafé jag funderade på ett tag men som aldrig blev av.

2. Vad har du för mål med bloggen?

Sedan starten har bloggen utvecklats till att mest handla om böcker och väldigt lite om mat, men en hel del kokböcker. Jag skriver periodvis mer om barnböcker eller mer om vuxenböcker och mycket annat har hänt de senaste fyra åren. Anledningen till att jag sluta blogga så mycket om mat var att magen brakade ihop och jag helt enkelt slutade laga så varierat och då tröttnade på att skriva saker som: råkostsallad idag igen, ja. Idag är det dock ingen fara på taket, men bokbloggandet tar så mycket tid och intresse att receptbloggandet får ligga kvar på is.

Målet är fortfarande att spara minnesanteckningar för mig själv, men främst kanske att prata litteratur med andra, få tips, ge tips, nörda loss med folk som förstår en och bara ha trevligt. Jag har utvecklat min läsning enormt sedan jag började blogga och hittat en massa andra trevliga människor som tycker det är lika kul att prata böcker som jag. Utan er hade jag förmodligen inte läst alls lika mycket, trots mitt jobb som bibliotekarie.

3. Vilka bloggar följer du?

Ja, jösses. Nu är ju jag rätt så bred i min bloggsmak. Jag har haft bloggar inom andra områden, följer alla möjliga tycker av bloggar, inte bara bokbloggar men ett tips är att titta i min bloggroll till höger här på sidan. De tittar jag in på rätt ofta, men jag läser en hel del andra bloggar också inom, mat, litteratur, film, livsstil, inredning, smink, resor, foto, osv.

4. Vad har du förfavoritfärg?


Svart och grönt och vinrött.

5. Vad har du för favoritfilm?

Alltså, det där med filmer är svårt. Ofta är det filmer man såg som barn som fortfarande är fastetsade i minnet, men har en hel del nyare. De som följt bloggen här ett tag blir väl förvånade om jag inte nämner ”Ett rum med utsikt”. Merchant/Ivory-filmatiseringen av E M Forsters bok och ja, den är väl i alla fall en av dem. Under min profil har jag listat en del andra. Gilda. Amelie från Montmartre. M. Bright Star. Howards End. Kill Bill och Planet Terror. Nightmare before Christmas. Alice i Underlandet. Ja, variationen är stor då jag som tonåring var mer cineast än boknörd faktiskt, om något, och det där har bitit sig fast en del. Gammalt, nytt, blodigt, romantiskt, långsamt, sagolikt och socialrealism även om det sistnämnda sällan hamnar som favoriter man ser om och om igen.

6. Vilket land/länder drömmer du om att besöka?

Jag älskar att resa. Tänk om man hade oändligt med pengar och tid och kunde ta semester när som helst. Jag skulle gärna vilja åka till Sydamerika någon gång då jag aldrig varit där. Chile, Argentina, Bolivia. Cuba och Mexico hade också varit intressant. Åt andra hållet så har jag aldrig varit i Ryssland. Moskva hade varit roligt att se någon gång.

Tanzania där Emma bor just nu står också på listan över länder jag gärna skulle vilja besöka, med Zanzibar förstås. Jag skulle välditg, väldigt gärna vilja resa runt lite mer i Asien, speciellt Borneo lockar just nu men det lär dröja länge innan vi får råd och möjlighet till det. Naturen på Nya Zeeland lockar förstås också när vi ändå är borta i de krokarna och snokar.

Lite närmare har vi Irland och Wales som jag aldrig besökt, inte heller Spanien och Barcelona, vilket hade varit kul.

Bland favoriterna som jag gärna, gärna åker tillbaka till så finns förstås Italien, England och Skottland. Ja, många andra ställen också. Kunde jag skulle jag gladeligen resa jämt! Synd man inte kan bli upptäcktsresande längre. Drömyrket skulle nog vara att resa jorden runt och testa veggorestauranger och skriva om det. Och kanske klämma in lite annan sightseeing, shopping och lite lästid då och då.

Ja, det var ju en smärre uppsats det där. Nu kommer det svåra. Fem bloggar som jag gärna skulle vilja veta vart det skulle vilja resa i världen eller varför e började blogga är bl a:

Lingonhjärta – Mitt i bröllopsbestyren i Buenos Aries lyckas hon med hinna med att både läsa en förfärlig massa, plugga och blogga. Hon hittat finfina bokhandlare i Buenos Aries och skriver om böcker som i alla fall jag ofta blir sugen på att läsa. Surfa in. Det är rätt kul med bokbloggar ur ett internationellt perspektiv.

Eli läser och skriver… som om hon var född till det. Det är allt från Lagerlöf till Funke, högt och lågt. Vampyrer och finlitt. Oftast verkligt fantastisk litteratur i alla fall. Läs hennes rec om Roxbergs Antiloper. Och sedan läs Antiloper också för den delen.


Spectatia –litteraturisten. Bilder på söta valpar (el valp i det här fallet) är svåra att värja sig mot. Dessutom dämpar hon den anglofila längtan den här bloggaren när, med vackra bilder, resereportage och texter om sina resor. Samtidigt som hon spär på längtan ganska mycket. När helst man vill ta sig en tur till Cornwall är det bara att skutta in hos Spec och titta på lite bilder.


Hyllan - gör också sitt för att spä på ens wanderlust. Nyligen var hon i Dublin och har gjort en synnerligen bra och täckande guidetill Dublins bokhandlare. Nästa gång man åker dit är det bara att plocka fram sin lista och där med spara sig en hel del tid och möda. Vilken insats!


När vi ändå pratar bloggar som spär på reselusten samtidigt som de dämpar den så måste jag ju ta upp Böcker etc som bloggar från norra Itaien. Här har vi en tjej som faktiskt gjort det. Tagit sitt pick och pack, familj och allt och flyttat till Italien. Hon bloggar om italiensk litteratur, hur man får tag i svenska e-böcker utomlands och en och annan utflykt familjen tar sig för. VÄL värd ett besök.

Ja, det blev ju ganska internationellt det här. Det här är fem bloggar jag gillar men det finns som sagt massor, massor som jag läser så ofta jag kan också. Titta som sagt gärna i min länklista till höger. Där finns Calliope, Dark places, The Book Pond, Flickan och böckerna, Boktimmen, Fru e, Full bokhylla, Om böcker jag hunnit läsa, Marias bokliv, Hermia sayes, Bokstävlarna, Bokbabbel mfl mfl mfl bland bokbloggarna i alla fall.

11 kommentarer:

Vicky sa...

Det var kul att läsa bakgrunden om BOKoMATen och ditt bloggande. Hyllans guide till bokhandlare i Dublin måste jag spana in innan vi reser dit i december igen. Kul att dessutom hitta min egen blogg i slutet av inlägget :) Tack!

Eli sa...

Tack för de fina orden, åh vad glad jag blir =) Det lyste upp min ganska tråkiga tisdag! Jag ska fundera på frågorna och återkomma.

Lingonhjärta sa...

Åh HURRA så glad jag blir!! Tack så jättemycket för de fina orden och att du lite extra förgyller min bröllopsvecka.
Tänk vad jag får fundera nu :D

Hermia Says sa...

Det känns som vi hängt ihop ett tag fast vi knappt setts en gång :)
Roligt läsa om dig och de bloggare du lyfter fram!

Bokomaten.. sa...

Ja, hermia, det känns verkligen som vi hängt ihop ett tag nu, eller hur? Jag kommer minsan ihåg första gången vi fått se bild på dig (vilken sensation) och när du själv smög med att du skulle fira bröllop. Du har närt min Italien-förälskelse och fått mig att trängta till både Paris, Barcelona och Amsterdam mm. Även kulinariskt.;)

Hermia Says sa...

Ja kära nån denna reslängtan!!

Bokbabbel sa...

Mm, resor! Verkligt internationell lista du fick till där!

Fru E sa...

Grattis till awarden - den är du väl värd! Jag tycker att du har valt fem fina bloggar att skicka vidare awarden till. Och tack för omnämnandet, så klart! :-) Det där med bokcafé är intressant. Jag är på! Kanske Fru E:s bokomat? ;-)

Bokomaten sa...

Kan tänka mig att vi skulle vara ett vinnande team! Fru E:s bokomat! Tror det är ett tecken att min ordverifiering är sconesse här nedan också.. Scones och gurksmörgåsar ftw!

Emmas Bokhylla sa...

Ah, vad rolgit att lasa lite mer om dig, bakom bloggen!
Och I'm just saying, TZ aaar udnerbart! :-)

Lotta - hyllan sa...

Tack så jättemycket för omnämnandet :) Ska fundera på några egna svar!