torsdag 27 oktober 2011

Huset du älskade av Tatiana de Rosnay

En bok som handlar om 1800-talets Paris borde verkligen tilltala mig tänkte jag, men när jag läste Ann-Sofies rec på Breakfast book club blev jag en smula avskräckt. Jag har ju dock ändå varit sugen på att läsa den här boken tidigare så jag hoppade ändå på när hon frågade om någon annan ville ha hennes bok. Och tur var väl det.:) De är inte alltid vi tycker liks, vi bokbloggare, för i det här fallet blev jag istället nu positivt överraskad.

Vi får lära känna Rose, som bott i samma kvarter i Paris i hela sitt liv. Som mycket ung förälskade hon sig i och gifte sig med en man i samma kvarter och flyttade så in i det hus där både han och hans far före honom fötts och vuxit upp.

Nu ska huset och hela kvarteret rivas och Rose ser tillbaka på sitt liv. Hennes make är död sedan många år och hon skriver brev till honom för att lätta sitt hjärta om en hemlighet hon dolt för honom och alla i alla år. Hon vägrar också lämna huset trots rivningshot och hon ser hur alla, en efter en, lämnar området med prefekturens mutpengar i hand. Rose kämpar in i det sista i hopp om att huset ska få stå kvar, men inget hjälper. Och hon skäms inför sin döde make. Skäms för att hon inte lyckas ta hand om huset som hon lovade och skäms också för den hemlighet som vi småningom anar vad det kan vara.

Det är inte stor dramatik, men vilsamt, avkopplande och väldigt skönt att läsa på något sätt. Handlingen flyter på i ett lugnt och avslappnat tempo och vi får genom Rose lära känna flera personer i kvarteret och eras levnadsöden. Fokus ligger dock på Rose och hur hon levt sitt liv. Hur hon alltid varit folk till lags och gjort sitt bästa för att alla runt henne ska trivas och må bra. Mjäkig och mesig, säger hennes 8-åriga dotter vid något tillfälle. Ju äldre Rose blir desto mer bestämd blir hon dock, och även om hon aldrig gjort mycket väsen av sig, alltid försökt vara trevlig så förstår man ju ändå mot slutet att hon har sina väldigt starka principer som hon faktiskt är beredd att dö för.

Avkoppling var precis vad jag behövde nu efter en del feel bad-litteratur och stress på jobbet så mig passade det här utmärkt. Tack Ann-Sofie!

6 kommentarer:

cecilia sa...

Den låter intressant, och måste säga att jag gillar omslaget starkt. De är bra på omslag, Sekwa (gissar att det är dem, med det teckensnittet och texten placerad just så).

a-lo (the book pond) sa...

Jag har också denna, köpte den på bokmässan utan att veta någonting utom att omslaget var så snyggt! Läste också breakfast book clubs recension och blev lite nedslagen och kanske lite osugnare, men nu känns det bättre igen :)

Anonym sa...

Jag tycker också att den låter intressant och jag gillar verkligen förlaget Sekwa. Såg att författaren var nominerad till att vinna ett fransk litteraturpris, men missade det i sista stund. Huset du älskade hamanr på vill läsa-listan.

Fru E sa...

Läser inte alls det här nu, eftersom jag har den oläst framför mig OCH för att jag lyckats hoppa över alla recensioner så jag har ingen aning om vad den handlar om! Men jag tror att jag kommer att gilla, tycker ju om författaren tidigare romaner. :-)

Ann-Sofie L sa...

Bra där! Den fina boken kom i RÄTTA händer till sist = )

Bokomaten sa...

Visst är edt Sekwa som har gett ut den och omslaget är också precis det som lockade mig först också. Visst har inte omslagen all betydelse, men det är liksom bokens ansikte. Det första man ser och jag håller helt med om att Sekwa är oerhört bra på att få rätt omslag till rätt bok och generellt göra dem riktigt snygga också.

Och visst blev det bra tillslut ändå, A-S.:) Ibland tror jag att man bara snubblar över öcker vid lite fel tillfälle. Huset hade helt enkelt lite dlåig tajming med dig och bra tajming med mig.:)