torsdag 15 september 2011

Unga kvinnor i New England

Att jag inte skulle tycka om New England var jag inte det minsta orolig över. Fast det var sommar och inte höst när vi körde runt och alltså inte fick se så mycket av de berömda höstfärger som området är så känt för så var det slående vackert på många ställen. Av en slump fick jag dessutom veta att Concord som inte låg så långt från Boston är en av de mest litterära småstäder man kan tänka sig och Louisa May Alcotts hemort. Jag som älskat Unga Kvinnor fram och tillbaka och upp och ner var helt enkelt tvungen att åka dit.


Jodå, hennes hem är nu förvandlat till museum och ser mer eller mindre ut precis som det gjorde på hennes tid. Väggmålningarna hennes syster gjorde, skrivbordet hos satt vid, ja, allt fanns kvar. Så himla roligt att se och det ser verkligen precis ut som i filmatiseringen från -94 med Winona Ryder. Deras scenograf gjorde nämligen sitt bästa för att återskapa huset och var ofta där och fotograferade och gjorde skisser.I samma lille by levde och dog även Ralph Waldo Emerson och Henry David Thoreau. Alla ligger de begravda på den lilla kyrkogården Sleepy Hollow. Nej, det är inte den kyrkogård Ichabod Crane hemsöker, fast den ligger inte så långt därifrån nära Hudsonfloden i New York State.

Henry David Thoreaus grav


Ralph Waldo Emersons grav


Allt var inte lika roligt i New England dock. Salem var lite ev en besvikelse även om vi såg en rolig skylt som talade om att the Wiches cup snart skulle gå av stapeln. Cape Cod däremot rekommenderar jag till alla. Enormt fina stränder och andra platser. Providence var lite småtråkigt och ingenting om H P Lovecraft kunde vi hitta utom en gammal promenad på nätet
som man nu kunde använda sig av själv om man ville ut och gå.

2 kommentarer:

a-lo (the book pond) sa...

Jag älskar sånt här, när man kan besöka författarplatser eller platser som inspirerat författare (Diagon Alley och sånt :) Så roligt att ni fick se Alcotts hem. Hundra år sen jag läste Little women, undrar vad jag skulle tycka om den idag?

Cecilia sa...

Underbart! Måste lägga på minnet tills vi ska tillbaka till N E (när det ni blir). Blev helt sugen på att läsa om Little Women nu. Dåligt med tid dock (lite sen på bloggläsandet också..) så kanske får bli filmen så länge. Har du läst de andra? Jag har läst Good Wives och Little Men men inte de andra. Undrar om man borde. Inte när lika omnämnda ju.