tisdag 20 september 2011

Reckless av Cornelia Funke

Funke är en av de författare jag ser fram emot ska komma till mässan. Framförallt för att hon skrivit den fantastiska fantasytrilogin för barn, Bläckhjärta. Förutom den har hon även skrivit boken Tjuvarnas herre, som liksom Bläckhjärta (första boken) blivit film. Funke har skrivit mycket annat också, men det är i fantasy-genren jag tycker hon är som bäst och förra året kom en ny fantasyhistoria på Svenska, Reckless. Den fick ungdomsklassning även fast hennes tidigare fått mellanåldersklassning och jag antar att det beror på att huvudpersonerna är lite äldre i den här boken. Språket och intrigen tycker jag nog ändå passar lite yngre läsare bra. Även om det är ganska våldsamt emellanåt.


Jacob Reckless växer upp med en frånvarande far, en mamma som ständigt är ledsen och en lillebror som till väldigt stor del förlitar sig på Jacob. När Jacob är tolv går han in på pappans kontor som i princip står orört och letar runt efter någon ledtråd till var han kan vara. Genom en slump uptäcker han en väg in i en annan värld genom spegeln som hänger på väggen. På andra sidan spegeln väntar faror men också äventyr och ett liv där Jacob får chansen att vara någon helt annan än den struliga kille han är på väg att bli i denna värld. På andra sidan spegeln är sagan verklighet, där finns häxor, goyler, pepparkakshus och törnrosas slott.


Därefter gör vi ett hopp på tolv år in i framtiden. Jacob befinner sig nästan uteslutande helt i spegelvärlden och hans lillebror Will hör sällan av honom. Deras mamma är död sedan några år tillbaka och de har bara varandra. Av misstag får Will se hur Jabob är på väg in i spegeln och följer med in i den andra världen. En värld som nu befinner sig i krig. Will blir skadad av en av Kungens stenkrigare. Alla som rörs av en av stenansiktenas klingor förvandlas så småningom även de till sten och de kan båda se att stenen börjat sprida sig över Wills arm. Tiden är knapp och Jacob inser än en gång att han måste ta ansvar för sin lillebror. Men nu är det inte längre på småbarnsnivå, nu är det allvar.

Det är mycket mer saga än fantasy det här egentligen. Funke flörtar hej vilt med både klassiska sagor och barnböcker. Jag tänker både på Alice i spegellandet, Narniaserien (där det är en garderob och inte en spegel som utgör porten till den andra världen) och alla de klassiska sagorna av bröderna Grimm. Jag tycker nog att det är aningens barnsligt för att vara en regelrätt ungdomsbok även om många tonåringar nog är mer barn än de skulle vilja erkänna. Det känns som att läsa en väldigt lång saga och jag tror verkligen att yngre skulle uppskatta det här ändå. Många små barn läser ju både Ronja rövardotter och Bröderna Lejonhjärta liksom. Jag tror mina 11-12åringar skulle gilla det här. Lika bra som Bläckhjärta är det dock inte. Den tycker jag verkligen att man kan läsa även som vuxen. Jag gillar dock att sagan får ta plats i dag också. Det är för lite äventyr i litteraturen, framför allt för barn och unga. Där håller ändå Funke fanan högt och jag tycker hon ska försätta att skriva inom den här genren.

7 kommentarer:

Stringhyllan sa...

Hon är flitig den där Funke. Idag damp den här boken ner i butiken. Den verkar också väldigt sagoaktig. Spökriddaren och hans väpnade.

Bokomaten.. sa...

ja, verkligen. Men hon skriver ju mycket Börja-läsa-böcker också har jag sett. Läste i Bokmässans tidning att under alla de 15 år eller vad det är som hon har gett ut böcker så har hon aldrig fått ett enda refuseringsbrev. Inte ens i början! Vilken bedrift!

Miriam Tisander sa...

Känner att det är dags att jag läser något av Funke, har hört mycket om henne de senaste veckorna.

Ska nog börja med Bläckhjärta.

a-lo (the book pond) sa...

Jag var och lyssnade på Funke på mässan när två tonårstjejer intervjuade henne. Oväntat bra! Blev så inspirerad att jag köpte Bläckhjärta och fick den i en Recklesspåse :)

Bokomaten sa...

Då var du förmodligen på samma seminarium som flera av mina kollegor. Åh, vad jag hade velat, men gick inte i år.

Bläckhjärta är detfinitivt den man ska börja med.

Eli sa...

Jag gillade Reckless också, men hennes nya är ännu bättre, Spökriddaren och hans väpnare. Jag skrev om den hos mig för någon vecka sedan, helt begeistrad! (Och så fick jag den signerad på mässan, överlycklig!) Såg du något annat av Funkes seminarium? Hon var riktigt, riktigt bra.

Bokomaten sa...

Nä, tyvärr missade jag Funke helt, var tvungen att åka hem innan jag fick en chans, tyvärr.:( Jag som har velat ha henne till Sverige så länge.:(