torsdag 9 juni 2011

Kung Liljekonvalje av dungen av Maria Lang

Från lågt till högt, från ruggiga vampyrer till Sverige, Skoga och Maria Lang. Jag har naturligtvis läst den här tidigare, förmodligen mer än en gång, men man MÅSTE faktiskt läsa om Kung Liljekonvalje av dungen om man ska ingå äktenskap. Jag tillhör dem som upptäckte Arne Matsson-filmatiseringen innan boken och älskade även den, men det gör inte att jag inte uppskattar boken mindre. Det här är så bra, så mycket svensk sommar att man känner doften av Liljekonvaljerna från pärmarna. Kan i och för sig även ha att göra med att jag satt i trädgården och läste och naturligtvis planterat några Liljekonvaljer alldeles bredvid solstolen.

Jag vet inte om det här är en av Langs bästa deckare, men definitivt en av de mest kända i alla fall.

Anneli Hammar är på väg till floristen för att ta en titt på den bukett med blommor hon ska bära på sitt bröllop dagen därpå. På vägen träffar hon sin bästa väninna, Dina Richardsson, som håller henne sällskap bort till affären men inte följer med in. Det är det sista man ser av Anneli som där efter fullständigt går upp i rök. Hon återfinns först några dagar senare, mördad, med en stor bukett Liljekonvaljer i famnen.

Som tur är har Christer Wijk åkt upp till Skoga för bröllopet så naturligtvis rullas historien så småningom upp och man får veta vad det är som hänt Anneli och vart hon tog vägen när hon försvann, där i Blomsteraffären.

Det är så himla bra det här och jag påminns återigen om varför jag gillade Maria Lang så mycket en gång, och fortfarande gör. Jag blir jättesugen på att se om filmatiseringen men den verkar stört omöjlig att få tag i? Någon där ute som vet råd?

7 kommentarer:

Hermia sa...

Låter läskigt! Och vad länge sen det var jag läste Lang... Du laddar verkigen inför fru-blivandet! Härligt!
Filmen kan jag tyvärr inte hjälpa dig med. Det finns en annan Arne Matsson-film som jag vill ha tag på - Farlig vår.

Ingrid sa...

Jag gillar verkligen Maria Lang- och "Kung Liljekonvalje av dungen" har funnits i mina hyllor (jag hade den med ett rosa omslag tror jag). Jag tror att jag har läst de flesta av Langs deckare- minns Tragedi på lantkyrkogård som en riktigt kusligt bra bok också.

Helena sa...

Det var så länge sen jag läste Kung liljekonvalje... nu men den är definitivt en av mina favoriter. Jag önskar att jag kunde hjälpa dig med filmen, för den gillade jag också jättemycket, men tyvärr...

EvaB sa...

Kung Liljekonvalje av dunge,om man bortser från mord är det en mysig försommarskildring. Dags att läsa om den för min del!

Cecilia sa...

Nu ska jag säga något chockerande...

jag har aldrig läst en enda Maria Lang. Gissa vad jag tycker om detta. Min syster, däremot har och har läst samtliga. Så jag har ju tillgång (dessutom). Det är lika bra jag säger det själv: dåligt (av mig)!

Emmas Bokhylla sa...

Ah, den har jag faktiskt inte last! *maste se till att fa det gjort a det snarast!*

Åke Bjurhamn sa...

Ljuvlig är sommarnatten är den bästa svenska deckarfilmen som gjorts!
Camilla Läckberg, släng dig i väggen.