tisdag 3 maj 2011

Om att äta djur…

Nu har jag läst ut Jonathan Safran Foers bok Äta djur och befinner mig i ett dilemma. Eller läst ut och läst ut.. jag fick faktiskt hoppa över en del stycken för att det helt enkelt blev för magstarkt. Trots det har jag en del bilder fastetsade i huvudet som jag helt enkelt inte kan få bort. Bilder jag själv skapat när jag läst texten. Det är en väldigt kompakt text att läsa och även om jag har hoppat över vissa delar så har jag också läst om vissa meningar, flera gånger, för att riktigt förstå vad det står egentligen. Och ändå är det en relativt lättflytande text. Det är bara så svårt att ta in en del av det som står där. Jag shockas över hur vanligt det är med illegala invandrare som arbetare i äggfabrikerna och på slakterierna. Jag fasas över det grymma våld som verkar vara praxis och därför acceptabelt. Jag facineras också över en del argument som jag inte riktigt kan säga emot själv, för det väcker en hel del tankar även hos mig det här.

Jag har varit vegetarian i 20 år av flera olika anledningar. Inte enbart av etiska skäl, oavsett om vi pratar människorättsliga, djurrättsliga eller miljörättsliga. Jag mår helt enkelt bättra av att äta vegetariskt. Ost och ägg har jag dock ätit och det tycker jag fortfarande inte är fel av principiella skäl. Jag vill gärna ha egna höns så småningom. Den här boken har dock fått mig att fundera över hur det ser ut i äggbranchen i övriga delar av världen. Jag har alltid köpt kravmärkta ägg i tron att det på något sätt garanterade att hönsen hade det bra, men nu är jag inte helt säker. Och slakteribranschen? Hur ser den ut i Europa? Hur mår våra svenska och italienska ekologiska mjökkor egentligen och hur slaktas dem? Jag känner att jag behöver ta reda på lite mer om förhållandena i Sverige och Europa. Tankar väcks och jag vill faktiskt veta.

Att förhållandena är så fruktansvärda i USA som de är hade jag faktiskt inte under några som helst omständigheter kunnat föreställa mig. Men det är USA, där finns alla ytterligheter. Jag menar inte bara den systematiska tortyr som nästan alla djur i fabrikerna utsätts för, utan även de slavliknande arbetsförhållanden många anställda lever under.

Under maj månad har jag beslutat mig för att testa att utesluta mjölk och äggprodukter ur min kost och samtidigt försöka ta reda på lite mer. Vi får se var det leder.

Jag ångar inte att jag läste den här boken, även om det blivit lite som jag spådde för mig själv. Jag mår inte bara dåligt när jag läser en del av texterna. Det är fakta och filosofiska resonemang och diskussioner som sitter kvar i huvudet och vägrar lämna en. Jag ångrar också lite att jag lånande den här boken på biblioteket och inte köpte den till mig själv för jag hade velat stryka under, göra anteckningar i marginalen och klottra loss. Jag tycker det är intressant att följa Foers tankegång. Han har själv sagt att han absolut inte ser sin bok som ett tvetydigt argument för att äta vegetariskt och efter att ha avslutat boken är jag benägen att hålla med. Han resonerar fram och tillbaka och låter många röster komma till tals.

Jag hade hoppats att den här boken skulle skapa mer debatt även i Sverige, men den verkar ha dött ut efter den skojfriska underhållningsshow som presenterades i Babel för några veckor sedan. Jag vill inte se en debatt för och emot kött, jag skulle snarare vilja se en granskning av köttindustrin. Det hade varit mer intressant.

5 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Jag borde absolut lasa den, men spara den till ett tillfalle da jag har orken och inte borjar grata... For det later som om den innehaller en hel del av de saker som jag har valdigt svart for...

yuck!

Lingonhjärta sa...

Det här är verkligen en bok som jag inte vill läsa fast jag vill läsa den. Jag skäms lite över att jag känner så för jag vet att den borde läsas och att jag borde ta mitt moraliska ansvar och informera mig. Tror att denna känsla kan vara orsaken till att boken inte har blivit så stor än i Sverige. Många undviker nog den för att de väljer att inte vilja veta.
Har bestämt mig att jag ska läsa den inom detta år dock, så jag har nu lite tid att mentalt förbereda mig...

Bokomaten sa...

Saken är den att jag tror inte att det någonsin kommer en period då det passar att läsa den här. Jag tror att man kommer må dåligt oavsett och man kan välja att lägga den ifrån sig och även att hoppa över vissa delar. Det tog mig som sagt rätt mycket längre tid att läsa den här än det brukar göra för mig att läsa en bok.

Men du har nog helt rätt i att det nog är många som väljer att ignorera den lite för att det är för jobbigt helt enkelt. Jag var mycket tveksam också eftersom jag visste att jag skulle må förfärligt emellanåt. Det är ett skräckdokumentbitvis.

Lingonhjärta sa...

Det har du nog helt rätt i. Det blir nog inte lättare att läsa den längre fram heller så det är nog lika bra att ta tjuren vid hornen och införskaffa den.
Som du säger, jag kan ju alltid lägga den ifrån mig när den blir för otäck.

Angelika "Tika" sa...

Den boken vill jag läsa! Men känner ändå lite som de övriga som kommenterat, sanningen är svår att acceptera. Men problemen finns alltid där, oavsett om vi väljer att se dem i vitögat eller ej.

Skulle dock vilja ha en sådan här bok skriven efter svenska omständigheter. Hur ser det ut här i landet?

Precis hittat hit, så passar på att säga hej också :-)