måndag 9 maj 2011

Innan du somnar av Linn Ullman

När jag funderade kring det här med böcker där bröllop förekommer eller är en central del av handlingen så rekommenderade The Book Pond Linn Ullmans Innan du somnar som raskt åkte ner i en beställning i höstas. Den har 10 år på nacken men släptes i "En Bok För Alla" för några år sedan och kostade därför nästan ingenting.

Nästan hela första halvan av boken utspelar sig under Julie och Alexanders bröllop, dock med många återblickar och funderingar från Julies syster Karins sida. Karin är också bokens berättarröst.

Det är en märklig bok det här. Karin visar en bild av en mycket trasig och härligt dysfunktionell familj med mormors syster Selma som det värsta fåret. Hon röker och svär och pratar illa om alla gäster och familjemedlemmar. Klanöverhuvudet, morfar Rikard, dog redan på 30-talet i New York och lämnade efter sig fru, barn som flyttade hem till Norge igen. Det är också i dessa två länder boken utspelar sig, NY i USA och i en liten stad i Norge.

Karin berättar om Julie och Alexander, om sin fantastiskt vackra mamma, Anni, som inte har alla hästar hemma, om alla sina pojkvänner som hon på något sätt aldrig lyckas hålla ihop med. Hon berättar också tidigt att hon redan som barn lärde sig skillnaden mellan en lögn som ger något och en lögn som bara ger en besvär. Och hon ljuger sig igenom livet för att få vad hon vill ha. Efter ett tag inser vi att hon nog ljuger, nästan hela boken igenom också för inte förvandlades en av hennes pojkvänner till makrill en morgon, eller? Och om det nu inte är sant så behöver ju inget av det andra, mer rimliga, vara sant heller. Det gör att man aldrig vet vad som stämmer och inte och de mer uppenbara lögnerna blir mer sanna än resten för de kan man tolka och se igenom.

Det är en intressant bok det här även om jag inte alltid vet hur jag ska tolka den. Och den förmedlar inte någon positiv bild av äktenskapet direkt. Den mest positiva känsla vi får är faktiskt från Karin och Julies far som har tre havererade äktenskap bakom sig men ändå vill tro på kärlekens förmåga. Inte vill grusa Julies drömmar utan gläds åt hoppet i hennes ögon. Det jag tar med mig från den här boken är en känsla av att vi alla bär på bagage, vi har alla trådar bakåt i tiden, men trots alla våra sår och brister finns det hopp att kunna finna glädje. Och ”sanningen” är ett rätt relativt begrepp och rätt sekundär i jakten på lyckan.

6 kommentarer:

Vicky sa...

Tänk att jag inte kommer ihåg någonting från handlingen när jag läser din recension. Ändå har jag tyckt mycket om alla Linn Ullmans böcker. Hon är en sån där författare som jag önskar kunde publicera sig lite oftare än var 3-4 år. Jag vet att jag har en eller flera av hennes böcker i hyllan och jag blir sugen på att återuppleva igen!

Emmas Bokhylla sa...

Jag sager precis som Vicky, jag laste den, minns att jag gillade den, men kan nastan inte kommma ihag nagonting fran handlingen... Absolut dags for omlasning!

Hermia sa...

Samma här - gillade jättmy, minns ingenting. Så, kanske dags för omläsning även här...
Är det hos Ullman en som kille blir förvandlad till (guld?)fisk? Kanske rent av i den här?

Hermia sa...

Nämen titta du har ju skrivit om det - en "makrill" blev han ju, läste visst förbi ordet. Har hittat avsnittet i boken också, den står hemma i hyllan, tack för påminnelse!

Emmas Bokhylla sa...

Men visst ar det lite laskigt, att vissa bocker bara forsvinenr ut ur ens minne? Trots att man minns att man gillade? Undrans vad det ar som gor att det blir sa?

Anonym sa...

"Linn Ullmann" heter den essä där jag skriver om Linn Ullmanns liv och om hennes böcker - allra mest om INNAN DU SOMNAR i
"52 kvinnliga författare".

Jag skriver där att den romanen är som ett fast handslag: "För den här bästsäljaren är inte kramig.Den ställer sig inte in. Den är sorgsen. Men också energisk, vilt humoristisk, filsofisk och - som det heter på norska -kaempegod."

Ett tema i romanen är kärleken och äktenskapet. Frågan som ställs är: När är ett äktenskap över?

Jag talar också i min essä om namnlikheten mellan "Sander" och "Alexander" (gossen i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander) och om att namnet Karin kan vara inspirerat av Linn Ullmanns farmors namn.

Så här slutar min essä:
"Karin i romanen INNAN DU SOMNAR har - till skillnad från Karin Beate Ullmann - en underbar sångröst. Annars har hon en hel del gemensamt med romanförfattaren.
Liksom hennes motbild, systern Julie.
Liksom oemotståndliga mamma Anni.
Liksom morfar Rikard, Glädjens man.
För att inte tala om morbror Fritz, han som ville spy på alla släktkalas."

lena kjersén edman