lördag 23 april 2011

Jag är hungrig

Av Anna Roos och Maria Nilsson Thore

En faktabilderbok som inte både ger oss upplysningar om vad djuren äter, vad de hteer på latin och lyckas med konststycket att både vara läskig och otäck och tangera mat- och vargdebatten.

Här får vi nämligen träffa på en massa olika djur som bor i det vilda i Sverige. Älg, björn, varg och även människa i början och mot slutet. Människorna beskrivs som allätare och de båda författarna gillar mest fisk, bär och stark och färgglad mat.

Vargen äter kött! Inte buskar och träd, men gärna bär på sommaren. Bilden på hur de fyra vargarna sitter och sliter det blodiga köttet ur ett stort djur (älg?) kanske man ska hoppa över till den här debatten blåst över i alla fall..

Men, det är inte bara rovdjur här, haren tykcer om växter och gräs. Och bor ensam i skogen. Den får passa sig så inga rovdjur tar den, men den är försiktig och gömmer sig bra.

Före varje namn står en del av det latinska namnet så haren heter ex Lepus Hare. I början av boken står även alla de latinska namnen på djuren.

Jag gillar idén med faktabilderböcker. Att man både får lära sig något, men på ett lite roligar och mer lustfyllt sätt. Och det är itnressant det här och fina biler, även om jag tycker de är lite väl otäcka ibland. Möss, kluvna på mitten och halva råttor på väg in i munnen. Men det är nog mest för att jag inte gillar råttor, hehe. På det hela taget en trevlig liten bok, som man nog dock inte skulle orka läsa många gånger om. Kan nog vara rolig att läsa innan eller efter att man varit i djurparken.

Det här är ett recex från Alfabeta bokförlag.

Inga kommentarer: