lördag 23 april 2011

Fabian och karamellhäxan av Maud Mangold

Maud Mangold har skrivit böcker sedan jag var barn men är fortfarande enormt aktiv. Ofta är det övernaturliga inslag och så även i den här lilla mellanålderspärlan. På påskafton tänkte jag dessutom att det Borde vara få böcker som passar så bra att tipsa om som den här som både handlar om godis och om häxor. Eller en häxa närmare bestämt.

Fabian har flyttat till en ny stad med sin familj och börjat i hockeyklubben. I skolan går det väl ok, men han har inte skaffat sig några vänner än. Inte på klubben heller. Det verkar som att alla redan har sina kompisar och Fabian inte riktigt får plats. En dag efter skolan träffar han en dam i parken som samlar ihop kastanjer. Fabian hjälper henne samla ihop massor och får veta att hon också är ny i stan. Hon ska öppna en karamellaffär som heter Karamellhäxan och undra också om han har lust att hjälpa henne lite. För en slant sticker Fabian iväg och plockar ekollon också . Det visar sig att det inte är några vanliga karameller som karamellhäxan kokar ihop… Fabian äter en blå karamell och plötsligt går det mycket bättre för honom på hockeyn. Hans storasyster Vickan, som har svart hår och engagerar sig mot det nya köpcentrat i staden som kommer att ersätta den fina parken och alla de hundratals år gamla träden, hon får också hjälp av karamellhäxan. Och lite av Fabian också…

Jag tror det här är en suverän högläsningsbok som naturligtvis även fungerar att läsa ensam. Tänker dock att det finns lagom mycket vardag blandat med lite magi för att passa rätt många och det där är alltid en svår balansgång när man letar högläsningsböcker. Något som kan passa rätt många i en klass. Det blir lite lagom spännande, men inte otäckt. Dessutom gillar jag verkligen Mangolds språk även om det är lite barnsligt emellanåt. Men det är ju barn hon skriver för också. Kanske för år 2-5? Men en lite barnsligare 5:a då, kanske. Mina treor och 4:or tror jag kommer gilla det här fint däremot!

Boken är lånad på biblan.

1 kommentar:

Emmas Bokhylla sa...

Ah, vad mysig den later, den har hade jag alskat nar jag var liten!