lördag 23 april 2011

En bok av Hervé Tullet

”Det här är en bok. Gör som den säger så får du se vad som händer…” står det på baksidan och det är precis vad det handlar om.

En stor nästan-pekbok med tjocka kartongpärmar som det går utmärkt att bita i (katten försökte) även om sidorna inuti är lite tunnare. Texten är dock alldeles för svår för att platsa i en pekbok och är nog tänkt för något lite äldre barn. Orden i sig går nog bra, men ärligt, min sambo som är 34 år kan inte skilja på höger och vänster, svårt att tro att en 1-åring skulle kunna göra det då. Fast å andra sidan, hade min sambo haft den här boken som liten så kanske det hade gått mycket bättre idag…

Boken är full av prickar. Gula, röda och blå. Ibland är det en prick på sidan som man ska trycka på, ibland kanske två. Trycker man då på ”rätt prick”, dvs kanske den vänsta om det står i texten att man ska det, så får mamma eller pappa bläddra vidare till nästa sida. En interaktiv bok utan alla flickar, blingbling och grejer som det kan vara i den typen av böcker annars. Här är bara färgprickar. Älskart! Det är många olika upplägg på sidorna som faktiskt är riktigt roliga. T ex ska man tilta boken hit och dit och då trillar prickarna åt olika håll på nästa sida. Jag gillar det här skarpt, men jag har ett par funderingar. Dels är boken kanske aningens lång, men det är ju bra om man kan hålla barnens koncentration, det behöver man öva. Sedan är det väl tänkt att barnet ska öva sig på höger/vänster och att räkna till tre, känna igen färger osv. Mycket pedagogiskt men jag undrar om allt det kommer samtidigt? Lär man sig färger samtidigt som man räknar till tre och lär sig slija på höger och vänster?

Vad jagförstått är boken tänkt för barn upp till 2 år, men jag tror kanske att mina bästisbarn omkring mig som är i dryga två-årsåldern skulle kunna få det här i present. Att det är en bok växa lite med. Dessutom gillar JAG den. Lite som ett spel, eller en lik, fast en bok.

Boken är ett recex från Alfabeta bokförlag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ebbot gillar den här jättemycket, särskilt som han lärt sig att räkna och gillar detta med att trycka fem gånger. Däremot tänker jag att när man blir lite äldre och börjar ifrågasätta lite mer borde man reagera på att det bara händer något när man verkligen följer anvisningarna. Ebbot trycker ju till exempel ofta av misstag fler än fem gånger, eller på fel färg, ändå händer det som ska hända ;-)