lördag 23 april 2011

Diktatorn av Ulf Stark och Linda Bondestam

Jag älskar det här. Jag vet inte vad jag väntade mig när jag öppnade den här bilderboken på jobbet, men oavsett så är det här så märkligt skruvat och kul att jag inte kan låta bli att tycka om. Ännu en barnbok som nog är skriven lika mycket eller kanske mer för vuxna dock.

Den handlar om den lille diktatorn som man efter ett par sidor förstår är ett barn som leker diktator. En diktator får man inte pussa och alla måste serva honom. Man får bestämma över alla på dagis, fast det verkar inte som alla de andra barnen riktigt förstår att diktatorn är diktator.

Bilderna är underbara. Det är den finska illustratören Linda Bondestam som illustrerat och bilderna påminner mycket om Gunilla Bergströms Alfons-bilder. Stora huvuden och lite kollagestil.

Det är en bilderbok, men den är ändå uppdelad i olika korta kapitel. Ett kapitel handlar t ex om att man som diktator måste kunna skriva sitt namn i skrivstil. Det är viktigt. Fort ska det gå. Det blir vågor och krumelurer på papprets om betyder: Jag, Jag, Jag! Dvs, det som är viktigast i diktatorns värld. Samtidigt ser diktatorn ganska ledsen och ensam ut på bilden där han sitter och skriver..

Kapitelrubrikerna är skriva med lite rysk-inspirerade bokstäver och den lille killen går runt i en liten Mao-keps. Det är ingen tvekan om vilken politisk inriktning diktatorn har och den här boken hade väl knappast kommit ut i Kina. Det är dock inte alls någon politisk bok utan det känns verkligen som barnet leker, oförstående om symbolvärdet i sin keps. Jag kan inte låta bli att fundera på hur folk skulle reagera om man gick ut på stan med in 2-åring i sittvagn och killen hade en stor kommunistmössa på huvudet… För de gör dem i boken, och alla bugar för den lille som sitter i sin ”tank” med privatchaufför. Knappast troligt, va?

Roligt och absurt, hur som helst, men definitivt inte för alla.

Lånad på biblioteket.

Inga kommentarer: