tisdag 1 mars 2011

The woman in black av Susan Hill

Det var en ren slump att jag beställde hem den här strax innan jag fick veta att den tydligen ska bli film i höst med Daniel Radcliffe. Den har stått på ”favoritlistan” på bokus jättelänge och när jag nu lade en storbeställning för ett tag sedan så fick den här helt enkelt slinka med ner. Tror jag läste om den hos Helena på Fiktiviteter och blev sugen och sedan jag lagt min beställning skrev även Calliope om den. Är det inte roligt hur en 10 år gammal bok plötsligt kan bli aktuell?

Det här är en sådan där mörk och ödesmättad gammal viktoriansk spökhistoria som får en att tänka på mörka heder, kraxande kråkor och ekot av tassande tår i stora tomma hus.

Vi får lära känna Arthur Kipps, en jurist med stor familj och en omtänksam fru. När boken ska de precis fira jul och familjen samlas för att berätta spökhistorier. Något Arthur inte alls är särskilt sugen på då spöken för honom inte är något man skojar bort. Så småningom rullas historien upp då han tänker tillbaka på sitt liv som ung jurist och nyanställd vid en firma i London. Han fick i uppdrag att ta hand om kvarlåtenskapen efter den gamla Mrs Alice Drablow som bodde ensam i ett hus i utkanten av en liten by i norra England. Väl där hintas det inte så lite för Arthur att allt inte står rätt till i byn och definitivt inte i det gamla huset som ingen vill befatta sig med.

Det är så där engelskt dimmigt, ödesmättat, kallt och rått och otäckt spöklikt. Det händer egentligen inte särskilt mycket, men är en ruggig massa hintar om saker från förr och att man ska akta sig för att utmana ödet när det är andrar och spöken inblandade. Susan Hill lyckas verkligen förmedla fukten från de dimma sankmarkerna och det blir så läskigt ett tag att biter på naglarna med ögonen uppspärrade. Utan att säga för mycket så beror det väl i och för sig på att jag är lite extra känslig när det är djur inblandade. Jag är ju också speciellt förtjust i böcker som verkligen kan förmedla en känsla och en stämning, hellre än en unik handling oftast. Det klarar verkligen Hill med bravur. Jag tror också att eftersom detta är en så pass enkelt och relativt kort historia med litet persongalleri så kan den bli en riktigt, riktigt bra film i händerna på rätt person. Jag tror till skillnad från vissa faktiskt att Daniel Radcliffe kan göra rollen som Arthur Kipps rätt bra och längtar efter att få se resultatet.

6 kommentarer:

Helena (Dark Places) sa...

Åh vad kul att du läst och gillat The Woman in Black! Den är verkligen otroligt stämningsfull och ruggig. Jag måste erkänna att jag varit skeptisk till Daniel Radcliffe som Arthur, men å andra sidan kan det bli hans elddop. Testet som tar honom från barn- till vuxenskådis. Ska hur som helst bli spännande att se!

Hill har förresten skrivit flera andra underbart rysliga och stämningsladdade spökhistorier. The Small Hand, som utkom förra året, rekommenderas varmt. Har inte hunnit läsa de andra än. Är också nyfiken på Susan Hill som deckarförfattare!

Bokomaten sa...

Haha, Small hand står i bokhyllan redan.=) Beställde den så fort jag läst ut den här! Har ju sagt att jag är narkoman........=D

Helena (också narkoman) sa...

Känner igen det där! :)

Helena sa...

Kul att du gillar den! Hill är helt fantastisk på att skapa den där stämningen. Jag tror också att det kan bli en bra film om de väljer att fokusera på "rätt" saker. När det gäller Radcliffe så har jag inga egentliga åsikter, han ser väl inte ut som den person jag tänkte mig när jag läste men det kan nog bli bra ändå. Om manus osv är bra.

The Small Hand har jag också hemma i bokhyllan oläst men jag ska nog passa på att läsa den innan vintermörkret viker...

lukaskatt sa...

The Woman in Black har visserligen redan spelats in som TV-film i slutet på 80-talet. Den är riktigt kuslig och stämningfylld, så inför remaken med Daniel Radcliffe så är detta en utmärkt film att kolla upp:
http://www.imdb.com/title/tt0098672/

Tack för den fina recensionen!

Bokdetektiven sa...

Åh nej, blir dödligt sugen... Och jag som inte ska köpa fler böcker :S Vad göra. /Bokdetektiven