måndag 7 mars 2011

Ladies av Johan Hakelius

En bit in i Ladies är jag inte lika överväldigad som jag var av Döda vita män. Det är mer ostrukturerat det här och i ärlighetens namn lite rörigt emellanåt. Döda vita män var uppbyggd så att varje kapitel handlade om en person, en kort biografi alltså. Vid första anblicken verkar Ladies vara uppbyggd likadant för kapitlen är döpta efter kvinnor som på ett eller annat sätt gjort avtryck på sin samtid och eftertid. Nu känns det emellertid som att namnen mest är ursäkter för att skriva hela släktkrönikor, ofta rätt mycket om de framstående männen i kvinnornas släkt…

Vissa kapitel är dock mer strukturerade än andra och min förvirring släpper efter ett tag då jag accepterar skillnaden och köper konceptet. För en sak är samma som i Döda vita män, jag älskar personerna. Damer som struntar fullstädigt i allt vad regler och konformitet heter, blandat med paranta Ladies som skapat de där reglerna.. Och fortfarande en hel del döda vita män då i och för sig, men rätt många kufar där också. Det är befriande att läsa. Man känner sig härligt normal, inte så mycket i motsats, utan snarare för att får känslan av att det är ok att inte vara som alla andra. Är det inte en underbar känsla att få av en bok?

Jag saknar alla mina tokiga damer nu när boken är slut och det känns tryggt att den står i hyllan så jag kan plocka fram den igen om saknaden efter Mifordsystrarna eller Vita Sackville-West skulle bli för stor. Ett av mina favoritkapitel är faktiskt det inledande om The Two Fat Ladies, Clarissa Dickson Wright och Jennifer Paterson. Tillsammans hade de ett matprogram på BBC för drygt 10 år sedan som hette just Two Fat Ladies. Ett program man inte helt skulle lita på recepten i… Jag inser att jag MÅSTE hitta det här programmet på dvd/youtube även om det mest är frosseri i kött och sprit om jag förstår det hela rätt…

Jo, klart jag älskar det här ändå i slutändan. Här finns allt från kolonialprinsessor till trädgårdsentusiaster och allt i vår herres hage där emellan. Det är så tokigt brittiskt att riktigt känner doften av Earl Grey medan man läser, och då är ändå rätt många av de här damerna rejält avvikande ändå från rådande norm. Underbart. UNDERBART! Tyvärr är dock det här en tegelsten så den är lagom svår att släpa med sig på bussen. Inte riktigt någon pendelbok med andra ord. När den kommer i pocket kommer jag köpa 10 ex att ge bort till alla jag känner!

16 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Engelska släkthistorier är röriga... jag gillade Ladies.

Bokomaten sa...

Mm.. fst anledningen till att jag tyckte att det var rörigt är ju inte att släkthistorierna är röriga utan att jag förvntade mig biografier och fick släkthistorier istället.

Emmas Bokhylla sa...

Det har gjorde mig jattesugen pa att lasa den, just det dar du skriver om att du kan kanna doften av Earl Grey... mmm... Excentriska britter, kan det bli battre?

Bokomaten sa...

Vet du, vet itne mo jag skrev det, men han finns faktiskt med på ett hörn, earl Grey. Ytterst kort, men ändå.=)

Emmas Bokhylla sa...

Ah, honom vet jag inte mycket om, men skulle garna vilja veta mer! Ytterligare en anledning att lasa boken! Undrans hur h-a-n doftade... :-)

Bokomaten sa...

Åh, det står faktiskt itne så mycket om honom, han bara nämns i något sammanhang tillsammans med några andra, men du har helt rätt i att det hade varit roligt att läsa. Kanske något för nästa bok av Hakelius?;)

Emmas Bokhylla sa...

Precis! Tror du att vi kan få tipspengar och vi ger honom uppslag till nya böcker...? Eller i alla fall gratisex och inbjudan till slappfesten?
"Tebaroner och Porslinskungar', kanske....?

Fru E sa...

Åh, du skriver så lockande om både Döda vita män och Ladies! Jag har gått och trånat efter Hakelius böcker länge, men inte läst än Och nu kommer jag vårens bokflod... SÅ mycket jag vill läsa!

Bokomaten sa...

En slappfest vill jag verkligen gå på!=) Fast seriöst, "tebaroner och porslinskungar" lät väl som en ypperlig titel!? Jag skulle vilja läsa den i alla fall!=)

Och Fru E: ögonaböj säger jag! Visst är de tjocka, men man kan ju ta ett kapitel då och då eftersom de är fristående biografier!

Cecilia says sa...

Ja den här måste jag också ta och läsa. Annat finns inte.

Bokomaten sa...

Jamen, jag vill väl mena det!=)

a-lo sa...

Ja, jag inser nödvändigheten i att även lägga denna till läslistan. Men kan du slippa tipsa om böcker nu, jag hinner inte med! ;)

Har du förresten läst någonting av systrarna Mitford? De står förstås också på listan..

Bokomaten sa...

Var inte orolig, nu blir det mest ungdomsdeckare och DINA tips för hela slanten.;)

a-lo sa...

Slippa tipsa..? Eller sluta som man också kan skriva. Jag var nog ganska trött igår :)

Vet inte om det är bättre för att jag förmodas att inte tillhöra målgruppen. Jag har börjat läsa en massa ungdomsböcker här på sistone; går föredömligt mycket snabbare har jag märkt, och så är många ganska bra också!

Bokomaten sa...

Det är rätt många som börjat läsa ungdomsböcker i vuxen ålder, dels för att dte finns mycket bra, men jag tor också att många missade den perioden när de själva var tonåringar. Jag gick själv rätt snabbt på vuxenböcker t ex.

Fru E sa...

Jag hör dig!