torsdag 10 mars 2011

Egna spår av Emma Vall

Emma Vall är en pseudonym för Eva Swedenmark , Maria Herngren och Annica Wennström och den första ungdomsbok de skrev ihop även om de hade skrivit en del för vuxna tidigare.

Svala är fjorton år och bor ensam i Stockholm ihop med sin brorsa, Petur som är 17. När deras föräldrar nyligen skilde sig så for deras mamma tillbaka till Island där hon kom från och deras pappa beslutade sig för att säga upp sig från sitt tråkiga jobb och börja jobba som lastbilschaufför på en konvoj ner till Bosnien! Så plötsligt är de ensamma i lägenheten.. Peturs kompisar hänger hemma hos dem allt mer och den ene killen, Oscar, pratar ofta om djurens rätt och veganrörelsen där han är medlem.

När en stor minkfarm blir saboterad och en massa minkar utsläppta i skärgården är ägaren och medierna snabba att skylla på militanta veganer. Oscar tycker det låter konstigt.. Det är något som är märkligt med hela sabotaget.. Svala blir nyfiken och tar sig ut till ön där minkfarmen ligger. Och visst verkar det vara något konstigt med det hela, men hon hade nog itne räknat med att det skulle bli så farligt för henne.

Det här är en väldigt kort deckare men faktiskt riktigt spännande. Visst märks det att den har sina 12 år på nacken nu, inte många pratar om militanta veganer och Minkfarmar längre. Men övertygelsen kan man känna igen och frustrationen över att inte tas på allvar av vuxenvärlden. Naturligtvis är det lite romaniska intriger också vid sidan av här, men de tar absolut inte överhanden, Svala är en hårdnackad brud. Den här deckaren är bara på knappt 130 sidor och ganska lättläst men tar ändå sin läsare på allvar. Skönt med en bok som känns som inte blir mesig bara för att den är enkel. Svåra ämnen, levande karaktärer och väjer inte för att berätta om mer otäcka scener. Nu är det i och för säg min erfarenhet att de läströtta eleverna på högstadiet (hos mig i alla fall) helst inte vill läsa om politik utan snarare om kärlek eller våld, men det får dem på köpet här.

Inga kommentarer: