måndag 14 februari 2011

Loppan och Isprinsessan av Kerstin Gavander

Vi kör en barnbok till som passar på alla-hjärtans-dag. En bok om vänskap kan väl passa lika bra? Kan utlova barnboksbonanza nu ett tag eftersom jag tokläst för ett stort bokprat. Imorgon eller på onsdag kör vi deckar-dag.=)

Loppan har precis börjat i en ny skola, tredje klass. Hon fick flytta från den förra för att tjejerna i klassen hade varit taskiga mot henne, speciellt en tjej. I sin nya klass hoppas hon att hon ska få en nystart eftersom ingen känner henne sedan tidigare. Samma dag som Loppan börjar en annan tjej i klassen också, Ingrid. Ingrid är det finaste Loppan har sett! Hon har bara vita kläder och vita saker! Hon gav t o m bort sin cykel när hon hade bestämt sig, bara för att den inte var vit!

Loppan hoppas så att hon och Ingrid ska bli kompisar och hemma bestämmer sig loppan för att göra en katalog om Ingrid som hon döper till Isprinsessan. Hon har gjort kataloger om flera personer tidigare. Både sin mamma, mammas kompis Tobias och hans pojkvän Matt, gamla fröken och en tjej i gamla klassen. Det var när det kom ut som Loppan fick det riktigt jobbigt så hon tänker inte berätta om katalogerna för något i nya klassen. Hon brukar ta en bild på personen hon gör katalogen om, sedan fäster hon huvudet på den personen tillsammans med bilder på kläder mm från olika tidningar och klistrar in allt med någon fin text i sin katalog.

Efter bara någon dag börjar det ännu en ny tjej i klassen dock. Och Loppan blir iskall när hon hör rösten. Det är Isabel. Den värsta tjejen från hennes gamla klass. Hon som både var taskigast och som var den som spred ut det där om katalogen och om mammas kompisar Tobias och Matt. Nu kommer livet bli precis likadant igen. Och Isabel verkar bli kompis med Ingrid.

Det är faktiskt rätt fint det här. Först tänker jag att det där med katalogerna är lite konstigt, men efter ett tag tycker jag det låter precis hur kul som helst. Jag hade gärna haft en om mig själv också.=) Och kan mycket väl tänka mig att jag hade kunnat sätta ihop sådan själv som liten, fast kanske inte om personer jag kände. Och utan att berätta hur det slutar så kan jag i alla fall säga att det slutar bra. Det behöver man sällan oroa sig för när man läser barnböcker, men en del pinsamma ångestsituationer är här.

Det är en Hcg-bok (mellanåldern) och den är inte så tunn, men jag skulle nog ändå säg att den inte passar barn som är mycket äldre än 3:an i alla fall eftersom den är lite småbarnslig i sitt tilltal. Passande för åldern, men inte mycket äldre. Och skönt med böcker som faktiskt bara handlar om vardagsproblem utan att blanda in humor, deckargenren eller något liknande. Boken är 8 år gammal nu, men håller bra fortfarande och finns för övrigt i pocket i en del bokhandlar men inte på nätet.

Inga kommentarer: