måndag 14 februari 2011

Eva & Adam : en historia om plugget, kompisar och kärlek av Måns Gahrton

Vad passar väl bättre på Alla hjärtans dag än att tipsa om en kärleksbok. Den här är nog perfekt för 9-11-åringarna, fortfarande faktiskt, fast hela Eva&Adamserien börjar får rätt många år på nacken nu. Den här, den första boken, kom ut 1995 första gången men har kommit i nytryck i alla fall någon gång sedan dess.

Adam börjar i en ny skola precis i början av den här boken och försöker passa in, vilket går rätt snabbt. Direkt blir han kompis med en av klassen mest poppis killar, Alexander. Alexander har varit tillsammans med 3 tjejer och pratar gärna om vilka tjejer i klassen som är snyggast och vilka som börjar få lite bröst. Adam tycker det är lite pinsamt, men det finns en tjej som han tycker är söt. Det tyckte han direkt. Och snacka om tur när Adam börjar musikhögskolan i sin nya stad för att spela gitarr. I sin gamla stad fick man privatlektioner, här måste men dela lektionstid med en annan elev och det visar sig vara EVA!

Boken är uppbyggd så att man dels får läsa vad som händer ur Adams synvinkel, dels får man läsa ur Evas synvinkel. Och det är faktiskt rätt sött. Eva är glad över sin nya kompis och fattar inte alls att Adam är förtjust i henne. Eva är framåt och kaxig, Adam är lite lugnare och med eftertänksam. Absolut inte tråkig dock. Allt kulminerar på en klassresa när Alexander tjatar på Adam att vara extra snäll mot Annika, Evas bästis, istället för att ställa sig in. Lite fel blir det allt. Och ett riktigt triangeldrama. Annika är dessutom kär i Alexander vilket gör det ännu mer komlpicerat..

Jo, jag rekommenderar, även om det märks att det här är en bok som är skriven för 16 år sedan. Inga mobiler och det är nog få barn idag som ens känner till Roxette?

Inga kommentarer: