måndag 28 februari 2011

3 x Kristina Murray Brodin

Idag kör vi bilderbokstema på bloggen. Jag fick hem tre olika men ändå lika bilderböcker för ett tag sedan. Alla skrivna av Kristina Murray Brodin och illustrerade av Bettina Johansson.

”Tyranno” handlar om den lilla flickan Sarah som plötsligt får en ny kompis, dinosaurien Tyranno. Varje gång något går sönder eller något tråkigt händer är det Tyrannos fel. Det är han som slår ut mjölken vid frukostbordet och även Tyranno som jagar runt alla barnen på förskolan. Folk blir inte så lite arga på Sarah. Det är så himla orättvist när det ju är Tyranno som är den som förstör!

I ”Maskerad” är det åter igen konflikter på förskolan som gäller men här handlar det inte om låtsasvänner och att ta ansvar, här är det om vad man får göra, hur vi behandlar varandra och att passa in. Mariama klär ut sig till prinsessa men det vill Yosef med. När han inte får det så förvandlas han istället till ett lejon som ska bita prinsessan och det hela utmynnar i att alla barnen bråkar och är taskiga mot varandra. Naturligtvis slutar det dock bra. Mariama ger Yosef sin tiara så de kan vara lite prinsessa båda två. Så kan de ha en halv tigerdräkt på samtidigt och vara tigerprinsessor. I festen dyker det plötsligt upp en bild på en manlig dagisfröken i rosa fjäderboa som känns lite krystad men på det hela taget känns det här faktiskt rätt naturligt otvunget ickestereotypt. Barnen har namn som klingar ickesvenskt vilket är skönt att hitta i en bilderbok.

”Världens mamma och en katt” är en sådan där bok som jag kan komma att ge mina elever som behöver hantera att mamma är sjuk. Mamman i den här boken har cancer och får cellgifter för hon är alldeles skallig och sover mycket. Ändå är hon världens finaste och snällaste mamma. Även om man är sjuk så är man ibland glad och ibland arg eller ledsen. När mamma inte riktigt orkar laga mat eller vara med sitt lilla barn så finns grannen Amir och hans pappa där, eller mammas vän Samir.

Jag gillar verkligen alla de här tre böckerna och tycker det är lite skönt med bilderböcker som sticker ut lite för att de handlar om andra ämnen, föräldern kanske är en ensamstående pappa eller barnen har andra namn. Tråkigt bara när man verkligen reagerar och nästan tycker det känns lite krystat, det tyder ju på att det är så ovanligt att det verkligen är annorlunda. ”Världens mamma..” utmärker sig väl lite extra bland de här tre eftersom jag kan tänka mig att placera den i vår ”krislåda” lite för att locka fram i ett speciellt syfte och inte bara för att läsa en rolig bok. För så fungerar den nog inte riktigt lika bra. Som underlag för diskussion är den nog prima däremot.

Det är samma illustratör till alla dessa tre böcker, och jag tycker bilderna fungerar bra. En del detaljer men tydliga och med lagom mycket färg.

"Maskerad" passar de minsta barnen men "Världens mamma.." och "Tyranno" skulle jag nog sätta till lite äldre förskolebarn.

2 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Ja, stor Biblotikariekram i dag! Akta sa du inte blir overfallen av dina besokare! :-)

Bokomaten.. sa...

Tack, söta du, kramar förstås tillbaka.=)